ACOMIADEM EL BICENTENARI AMB UN CAP DE SETMANA DE TRACA!

Després d’un any sencer d’activitats que es va iniciar el passat 2 de maig  de 2017 amb la inauguració oficial de l’any del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia ara arribem al moment d’acomiadar-lo. Ha estat un any sencer d’activitats, exposicions, tallers, conferències, teatre, intercanvis, manifestacions de cultura popular i un llarg etcètera que deuen acabar tal i com es mereix. Per això des de la Fundació Festa Major de Gràcia s’ha organitzat un cap de setmana sencer d’actes a la Plaça de la Vila per dir adéu a la celebració dels 200 anys d’existència de la Festa Major de Gràcia.

Ahir, 24 de maig de 2018, a les 12h i a Can Musons, la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell i el Regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia van convocar als mitjans per tal de fer balanç de l’any commemoratiu i desvetllar el programa d’activitats del cap de setmana de clausura del Bicentenari.

Els actes començaran divendres dia 25 de maig de 2018 amb l’acte oficial de clausura del Bicentenari. Tot començarà a les 20h quan uns quaranta nens i nens de la coral Kostka posaran veu a La Cantata de Festa Major. Aquesta cantata va ser escrita el passat curs 2016-2017 per diferents escoles de Gràcia que de manera col·lectiva van escriure un conte en homenatge al Bicentenari de la festa major de la Vila. Per la seva banda, els músics de l’Orfeó Gracienc van posar música al text i van ensenyar a interpretar aquesta nova cantata als joves alumnes que la van escriure. Aquesta cantata és la que ara es podrà tornar a escoltar per delectar-nos amb l’homenatge que la canalla va fer a la seva festa major. Tot seguit arribarem al torn de les intervencions del comissari del Bicentenari i de les autoritats presents a l’acte que realitzaran les seves reflexions sobre el que ha suposat l’any del Bicentenari.

En acabar els parlament, es desvetllarà per primera vegada l’espectacle sorpresa que el Districte de Gràcia ha realitzat per cloure aquest any que homenatja als veïns i veïnes que any rere any realitzen els guarnits que donen fama a la Festa Major de Gràcia. Aquest espectacle és un màpping que es projectarà sobre la façana del Districte i de la mà de Toni Mira podrem celebrar 200 anys de festa a través de totes les mirades i de totes les generacions. El màpping  s’anirà repetint al llarg de tot el cap de setmana de cloenda del Bicentenari a la Plaça de la Vila, però serà aquesta primera edició, la que es farà el dia 25 de maig a les 21:30h la que serà més especial.

Dissabte arribarà amb un matí dedicat al guarnit, senya d’identitat de la festa gracienca. Festers i festeres de diferents comissions es trobaran a la plaça a partir de les 10:30h per realitzar tallers de guarnits dirigits a tots els veïns i veïnes de totes les edats. Amb les peces realitzades s’engalanarà l’escenari de Plaça de la Vila que serà on tindran lloc els espectacles del cap de setmana. Gent de tota la Vila podrà ser festera per un dia i saber el que costa fer cada peça del guarnit. D’aquesta manera, des de la Fundació es vol conscienciar a tothom en la campanya “Respectem el Guarnit” i fomentar l’arribada de nous festers a les comissions fent visible la feina i el treball de les comissions.

A la nit, a les 22h arribarà un dels moments àlgids del cap de setmana de cloenda: el concert de Sirex i Mustang. Aquest concert revival ha estat concebut com un homenatge a la música i a l’ambient mític dels envelats dels anys cinquanta i seixanta del segle XX durant festa major. Aquella època recordada per tothom en que els envelats de Diamant i Sol competien per programar als millors grups dels moment. Concretament el concert que es reproduirà serà el de 1964, quan Mustangs i Sirex, els dos grups que movien més fans en aquell moment es van reunir per primera vegada per tocar junts a l’envelat de Plaça del Diamant. Centenars de joves van col·lapsar l’envelat, feien cua per tots els carrers adjacents per entrar i els grisos van haver de reforçar la seguretat per por als aldarulls que el “fenomen fan” podria desfermar. Tots els que van viure aquella nit o els nostàlgics que els agrada la música d’aquelles dècades tenen la possibilitat de reviure una nit màgica de la història recent de la Festa Major de Gràcia. Hi haurà concert i concurs de disfresses amb premi que es triarà entre tots aquells que vinguin vestits al més pur estil “yé-yé”.

Diumenge 27 de maig hi haurà presència de cultura popular als carrers de la Vila de Gràcia. Els ministrers de la Vila de Gràcia, agrupament format per músics del CAT, de l’Orfeó, de les Colles de Cultura de Gràcia entre molts d’altres tornaran a reunir-se i a interpretar “Toc del Bicentenari” composat per Jordi Fàbregas. Aquesta composició és un ensemble de diferents cançons tradicionals que segons el costumari català de Joan Amades eren populars entre la canalla de Gràcia.

Aquesta formació tan especial que va acompanyar el seguici inaugural del Bicentenari es tornarà a unir per cloure aquest any d’aniversari. El seguici de cloenda sortirà a les 18h de l’Espai Cultural Albert Musons, seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, per acompanyar als festers i a les autoritats que aniran encapçalades pels Ministrers de la Vila de Gràcia, pels Gegants de Gràcia: en Pau i la Llibertat, així com pels Gegantons de la Fundació Festa Major de Gràcia: la Gresca i en Torradet. Tot aquest seguici realitzarà el recorregut des del carrer Alzina 9 a la Plaça de la Vila, on la festa continuarà.

Un cop el seguici arribi a plaça, a les 19h començarà l’espectacle “És festa major” basat en el disc que de La Trinca que porta el mateix nom. De la mà de la Cobla Lluïsos de Taradell viatjarem als envelats d’abans on trobarem els personatges mítics i tòpics que podríem trobar a les festes majors de “cafè, copa i puro”. Recordarem els moments típics d’aquelles jornades com el pregó, el sermó, el ball d’envelat, la ballada de sardanes o el cercavila. De la mà de diferents actors recordarem com els “tres de Canet” ens van regalar la banda sonora de moltes de les festes majors de tot Catalunya que encara celebren els dies grans de la seva localitat cantant “alegria! Ja és festa major!”

Per últim i abans d’acomiadar per sempre el Bicentenari amb una traca tal i com mana la tradició, a les 20:45h es realitzarà l’acte de presentació del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018. D’aquesta manera, acomiadem un any especial per a tots els festers i festeres i donem pas a un nou projecte, la Festa Major de 2018, l’edició 201 d’una festa que tots els graciencs portem al cor.