ELS FESTERS ES CONVERTEIXEN EN ENRAMADORS A SALLENT

Feia temps que la Fundació Festa Major de Gràcia no realitzava un intercanvi cultural d’anada i tornada amb un altra manifestació festiva del país. Aquest Corpus de 2018, una representació de festers de diferents comissions van viatjar fins a Sallent per fer una demostració de la manera de guarnir el carrer a la manera gracienca. D’aquesta manera, des de Gràcia es torna la visita que els enramadors i enramadores de Sallent van fer a la nostra festa el passat mes d’agost guarnint el carrer Francisco Giner amb tècnica d’enramada clàssica per evocar els guarnits de principis del segle XIX en motiu del Bicentenari de la festa major de Gràcia.

Durant mesos, festers de carrers com Verdi, Plaça de la Vila, Joan Blanques de Baix, Jesús, Fraternitat de Baix, Perill, Providència, Puigmartí i treballadors de l’entitat van treballar plegats per realitzar guarnits que després decorarien els carrers principals de Sallent durant la seva festa principal de Corpus. La feina feta a Gràcia durant aquests mesos més la feina realitzada pels alumnes de l’Institut de Sallent sumada a d’altres materials reutilitzats de guarnits d’altres edicions de festa major van permetre que Sallent lluís una demostració de guarnit gracienc durant la seva festa principal.

El grup de voluntaris graciencs va marxar de Gràcia dimecres 30 de maig per treballar tot el dia guarnint el carrer Cós, un dels principals de Sallent perquè l’endemà, dijous de Corpus, la feina estigués feta. Els enramadors i enramadores de Sallent ens van rebre de manera meravellosa, oferint ajuda, infraestructura, beguda i menjar en tot moment per facilitar la feina de guarnir en un lloc que no és el teu. Es va estar guarnint durant tot el dia i sota la pluja fent tres petits trams que sumats arribaven a fer 60 metres de llarg.

El primer tram tenia la temàtica d’un jardí amb una papallona gegant a l’entrada, palmeres, flors i vegetacions per tot arreu creades amb ampolles, tetrabriks, anelles i bosses de plàstic. A la sortida d’aquest tram hi havia les portes de sortida del jardí. El segon tram era un dia plujós. Una portalada de núvols anunciava turmenta i tot el sostre del carrer estava ple de paraigües de colors en totes posicions i gotes de pluja a diferent alçada fetes amb ampolles d’aigua deformades. El tercer tram va ser el del Petit Príncep. Una portalada amb el Príncep i el Geògraf donava pas a un sostre ple de planetes de diferents mides i estels a diferents alçades fins a tornar a sortir del carrer per una sortida on hi havia el Petit Príncep i la seva rosa.

Dijous al matí va ser el dia de germanor entre sallentins i graciencs. A primera hora una representació de festers es van unir amb els enramadors per participar a la missa de Corpus a l’església de Sallent. En acabar, el conjunt de festers i enramadors va rebre a les autoritats de la Vila i com a convidats especials d’aquell any ens van convidar a participar del seguici inaugural de les Enramades 2018. Des del carrer enramat més alt de la Vila, el seguici format per l’alcalde David Saldoni, la regidora de cultura Anna Fernández, la presidenta de les Enramades, Mari Calvo, la delegació de graciencs, l’actor Bruno Oro, la banda municipal i l’esbart de Sallent van anar inaugurant una per una totes les enramades que van participar en l’edició d’enguany. Més de 16 carrers pels quals van passar enramadors i festers per tallar la cinta i fer el tradicional ball d’inauguració.

En acabar el recorregut, a la plaça de l’Ajuntament, l’alcalde i la presidenta de les Enramades van lliurar els presents institucionals als carrers enramats 2018 i també van oferir un obsequi a la Festa Major de Gràcia en record de la seva participació a les enramades. Per la nostra part, els membres del comitè de direcció: Enric Bosch, Manolita Domínguez i Ema Vinuesa van lliurar als Enramadors i a l’Ajuntament de Sallent dues parelles de gegantons de la Festa Major de Gràcia en record d’aquest intercanvi.

Acabada la part institucional i ja inaugurada la festa, enramadors, ajuntament i festers van anar a celebrar l’edició de 2018 de les Enramades de Sallent amb un dinar de germanor. En aquest espai de celebració i trobada totes les parts van coincidir en subratllar la importància d’experiències com aquesta que contribueixen a crear cohesió entre les diferents realitats festives del país, teixir xarxes de relació i amistat entre amants de la cultura popular. Tots hem sortit amb un molt bon record d’aquesta experiència, assaborint l’èxit d’aquest projecte entre Gràcia i Sallent que ens ha regalat bones experiències i bones amistats.