MÒNICA TOLEDO: 'EL CARTELL ÉS UNA REPRESENTACIÓ DELS SENTIMENTS QUE EM TRANSMET LA FESTA'

Mónica Toledo

La il·lustradora i dissenyadora gràfica Mònica Toledo Guzmán, nascuda a Toledo, i veïna de Dosbarrios de Toledo, va ser la guanyadora del 25è Concurs del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018, organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia.

 

Per què es va presentar al concurs del cartell de la Festa Major?

En realitat és perquè em volia presentar a un concurs. Fa dos anys, el 2016, ja m’havia presentat al concurs, quedant finalista. Per aquesta raó vaig pensar que podia ser interessant tornar a provar fortuna i així ha estat. Al final la il·lusió de guanyar el concurs es va tornar una realitat.

 

Què representa el seu cartell?

És una representació dels sentiments que em transmet la festa de Gràcia. És un tot, són les persones que prenen part en ella i que són els que finalment fan que la festa sigui el que realment és.

 

Quines són aquestes imatges i per què?

Al cartell apareix des del correfoc, a famílies, avis, cultura popular, etc. caminant tots junts en una filera. És com si formessin un carrer o el seu pas per aquest.

Què et va motivar a escollir aquests personatges i no altres?

Bé, el que volia il·lustrar és el que et pots trobar al carrer durant les festes. Pel que fa a la representació dels carrers, per a mi això és un fet simbòlic que està representat per la unió de tots els personatges en una filera dins d’un procés transversal de la festa.

 

Què li ha semblat guanyar aquest premi?

Ha estat una cosa increïble. Primer perquè no m’ho esperava, segon per representar a un barri de Barcelona, uf!, un lloc d’acollida de quan vaig arribar a la ciutat Condal. Em sembla un somni i un luxe.

 

Com va sorgir el seu interès pel disseny?

Jo vaig estudiar Belles Arts a Sevilla, més tard l’especialització a Madrid i, després de passar un cert temps a Londres, vaig decidir fer un canvi de ciutat per començar a treballar d’il·lustradora, que és el que m’agrada, a Barcelona.

 

Ha guanyat algun altre premi?

No, sincerament cap ressenyable, a banda de coses escolars.

 

Per Josep Maria Contel