LA FUNDACIÓ FESTA MAJOR DE GRÀCIA RECUPERA ELS FANALETS DE REIS

fanalets

Una de les tradicions barcelonines i gracienques relacionada amb la nit de Reis està totalment estingida. Aquesta era la d’anar a cridar/esperar als Reis amb torxes, atxes i fanalets. Fruit de la vinculació de les celebracions del solstici d’hivern i la llum van apareixer les processons infantils amb torxes per tal d’honorar al Déu Sol que a partir d’aquelles dates feia que el dia allargués una mica més. Un cop cristianitzada aquesta celebració, aquestes processons es van vincular a la festa dels Reis.

Quan Barcelona encara estava enmurallada, la nit del 5 de gener, tots els infants sortien de casa seva amb torxes, fanals i trompetes de llauna per sortir per la Porta de l’Àngel i trobar-se amb els vailets de la resta de pobles de Barcelona. En aquella època, els Reis venien de Collserola i exèrcits d’infants pujaven pel que ara seria el Passeig de Gràcia fent soroll i llum per tal que quan el seguici dels Reis passés per la muntanya, els escoltés i els veiés i no passés de llarg del Pla de Barcelona. Quan veien encendre’s fogueres a l’alçada del Tibidabo i per Gràcia era el senyal que els Reis els havien vist i la mainada tornava corrents amb els seus fanalets cap a casa.

fanalet

Quan els Reis van decidir fer-se veure i sortir en cavalcada, els carrers de la ciutat no estaven il·luminats. La manca d’enllumenat va fer que els fanalets adoptessin la funció d’il·luminar el camí a Melcior, Gaspar i Baltasar perquè passessin per davant seu. Aquesta tradició va durar fins ben entrat el segle XIX, quan els perills que suposava el joc del foc i els nervis dels nens i nenes va fer que l’Ajuntament prohibís i sancionés l’ús de torxes, fanalets o cordes enquitranades per rebre els Reis Mags. No obstant, aquest costum es manté viu a diferents indrets de Catalunya com Vic, Tona, Taradell, Aiguafreda, Sant Martí de Centelles i alguns pobles de Lleida.

fanalets

Des de la Fundació Festa Major de Gràcia es vol promoure la recuperació d’aquest element festiu vinculat a la festa de Reis a Gràcia i a Barcelona en general. Per aquest motiu, coincidint amb les visites escolars que es fan per Nadal a Can Musons, els alumnes podien acabar la seva visia fent un taller de fanalets. Dins l’exposició “Temps de Llum. Origen de les tradicions nadalenques” se’ls explicava l’origen i la utilitat d’aquesta tradició, i un cop a la sala polivalent podien elaborar-se el seu propi fanalet. Des de l’entitat se’ls proveia del fanalet, el llum led, les pintures, la purpurina, els gomets i tot el necessari per dissenyar el seu propi fanalet, tot convidant-los a portar-lo a la cavalcada de les Carteres Reials i a la Cavalcada dels Reis Mags.

fanalets 2

La tasca de recuperació de la Fundació Festa Major de Gràcia no acabava a les visites, ja que la tarda del dia 4 de gener a la Plaça de la Vila també es podrà realitzar el taller de fanalets mentre s’espera l’arribada de les Cateres Reials. Aquest taller es podrà realitzar a partir de les 18h gràcies a la col·laboració de festers i festeres i de l’AMPA de la Salle de Gràcia.