VISITES ESCOLARS A L’EXPOSICIÓ “TEMPS DE LLUM”

Nens

Per segon any consecutiu, en arribar Nadal, la Fundació Festa Major de Gràcia obre les portes de casa seva per acollir alumnes de diferents escoles de la Vila per tal d’apropar-los a la tradició. Fidels a la nostra missió fundacional, volem ser impulsors de la cultura popular catalana i volem apropar-la a tots els públics independentment de quina sigui la seva edat. Amb aquest objectiu, avancem l’exposició de Nadal i la inauguració del pessebre monumental amb la finalitat que els escolars ens puguin visitar.

nens

Aquest 2018 les visites han començat el dia 11 de desembre i s’han allargat fins al dia 21, fent que passin per la nostra seu social un total de poc més de 340 nens i nenes de 5 a 9 anys de diferents escoles de Gràcia. La visita començava a l’entrada de Can Musons, on s’explicava on es trobaven, a la Casa de la Festa de Can Musons. Amb una breu pinzellada sobre qui va ser Albert Musons i una lleu presentació de les tres entitats que conviuen en aquest edifici municipal: la Federació de Colles de Sant Medir, els Castellers de la Vila de Gràcia i la Festa Major de Gràcia. Un cop fetes les presentacions, s’ensenyaven fotografies de festers i festers de la Vila, ensenyant que aquests mateixos voluntaris que feien la Festa Major del mes d’agost, també eren els que organitzaven les principals activitats de cultura popular de la Vila de Gràcia.

rotllan

Un cop l’alumna estava posat en context es procedia a passar a la sala d’exposicions on s’explicava els principals continguts de la mostra adaptats als nivells de cada classe. Gràcies a aquesta visia, els i les alumnes van poder descobrir els origens de moltes de les celebracions nadalenques vinculades amb la llum tals com: els llums de Nadal, l’estel, el Tió, la Fia-Faia, els llums del pessebre o els fanalets i atxes de rebre els Reis Mags. Amb diferents recurssos pedagògics com vídeos, fotografies o pòsters, els nens i nenes que ens van visitar van poder conèixer millor la cultura que els envolta en especial durant les dates nadalenques.

paula

La visita concluia amb l’explicació de la tradició del pessebre, l’explicació de les diferents tipologies del mateix i les escenes principals que es poden trobar en un pessebre tradicional català: naixament, anunciació i cavalcada dels Reis Mags. Tot això ho van poder aprendre gràcies al pessebre monumental de l’entitat.