ELS FOGUERONS ENCENEN GRÀCIA UN ANY MÉS

Fogueró

Fidels a la tradició, Gràcia s’agermana cada final de gener amb les Illes Balears a través de la celebració dels Foguerons de Sant Antoni. Aquesta tradició importada a Catalunya a primers dels anys noranta per veïns i veïnes de Sa Pobla (Mallorca) ha arrelat amb tanta força al calendari festiu gracienc que s’ha convertit en un dels punts àlgids de l’any a la Vila de Gràcia. Durant aquests dies de primers anys, Balears i el Principat estan més units que mai a través de la llengua, les tradicions i la cultura popular.

xereme

La festa oficial es tornarà a celebrar aquest dissabte 26 de gener de 2019 quan a les 20h s’iniciï un cercavila de cultura popular balear i catalana des de Plaça de la Vila a Plaça de la Virreina passant per Puigmartí i Torrijos. Quan la comitiva arribi a Virreina a les 21:30h s’encendran els foguerons oficials de Plaça Virreina i Plaça del Diamant. Serà llavors quan les ximbombes i el cant improvisat de glosa s’estendrà vora tots els foguerons de la Vila i les graelles comencin a torrar botifarrons, carn i sobrassada durant aquesta revetlla tan especial. No obstant, la festa portarà dies en marxa escalfant motors per quan arribi aquest punt àlgid que acabem de descriure.

Des del dia de Sant Antoni, el 17 de gener i fins al 2 de febrer a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia es podrà visitar l’exposició en homenatge a la festa. De dilluns a dijous de 17 a 21h i divendres de 10 a 13:30h podreu veure tots els cartells d’aquesta festa des de la primera edició que va tenir lloc a Gràcia a l’actual. A més a més es podrà descobrir l’origen i el significat de la celebració popular de Sant Antoni Abat i com es celebra arreu dels Països Catalans.

Cartells

Per primer any i en el marc de l’exposició s’ha col·laborat cedint els espais de la nostra entitat a “Cor de Carxofa” amb la finalitat de realitzar tallers de preparació a la festa dels Foguerons. El dia 15 de gener s’oferirà el primer taller d’iniciació a la glosa de 19 a 21h i el dia 22 de gener s’oferirà el taller per aprendre a fer sonar la ximbomba en el mateix horari que el primer taller. D’aquesta manera  i amb aquests taller gratuïts, tots els veïns i veïnes que ho vulguin podran posar en pràctica els coneixements per a gaudir d’una manera activa de la festa dels Foguerons.

glossa

El mateix dissabte 26 de gener a Gràcia i des de les comissions de festes de la Festa Major de Gràcia hi haurà activitats des de bon matí. La festa començarà al tram guarnit del carrer Progrés.  Aquesta comissió ha organitzat per primer cop un matí amb activitats familiars com el taller de màscares de dimonis de Sant Antoni. A les 12h, amb la col·laboració de la Diabòlica de Gràcia es farà una encesa per començar aquesta festa tan vinculada amb el foc. A les 12:30h arribarà el torn del cant improvisat amb una glossada, un dels elements més estretament unit al Fogueró a Mallorca. A les 13h, de la mà de Nòmades Teatre es representarà “La Rondalla de Sant Antoni”,  una creació lliure amb la base de la llegenda del sant que ha donat peu a aquesta festa. A partir de les 13:30h hi haurà barbacoes disponibles perquè el veïnat es pugui torrar la carn i realitzar un dinar popular al carrer. També es podrà gaudir de tastets de productes mallorquins. Després de dinar, de 16 a 18h es posarà música tradicional mallorquina per començar la tarda fent Ball de Bot.

Al vespre i després del cercavila i l’encesa del Fogueró Oficial, l’esperit de la festa mallorquina, amb petits foguerons i grups més reduïts d’amics, familiars torrant i cantant al voltant del foc es podrà trobar a les comissions de festes que organitzen i engalanen els carrers i places de Gràcia durant la setmana de Festa Major. Enguany podreu trobar els següents foguerons:

  • Comissió de Festes del Carrer Verdi: Fogueró al carrer Verdi entre Robí i Providència.
  • Comissió de Festes de Fraternitat de Baix: Fogueró a la placeta del Gato Pérez.
  • Comissió de Festes de Llibertat: Fogueró al carrer Llibertat entre Torrent de l’Olla i Fraternitat.
  • Comissió de Festes de Joan Blanques de Baix de Tot: Fogueró al carrer Joan Blanques entre Travessera de Gràcia i Ramon i Cajal.
  • Comissió de Festes de Tordera: Fogueró al carrer Tordera entre Fraternitat i Progrés.
  • Comissió de Festes de Puigmartí: Fogueró al carrer Puigmartí entre Milà i Fontanals i Torrijos.
  • Comissió de Festes del Carrer Berga: Fogueró a la Placeta de Sant Miquel.

 

I aquest any, per primer cop es suma a la festa una nova comissió.

 

  • Comissió de Festes de Fraternitat de Dalt: Fogueró al carrer Fraternitat entre Tordera i Siracusa.
torrades

La festa dels Foguerons és rica en activitats i dies de celebració. Si voleu més informació us recomanem que seguiu les informacions de la Federació de Foguerons. Gaudiu de Sa Nit Bruixa en que el Mediterrani desapareix i Mallorca i Gràcia es fusionen.