S’ESTRENA L’EXPOSICIÓ “ESPAI I FESTA” UN LLEGAT DEL BICENTENARI

entrada

Tot i que l’aniversari del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia va acabar fa temps, els treballs que es van començar en aquell moment comencen a veure la llum. En aquell moment, la Fundació Festa Major de Gràcia, d’acord amb l’Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i els Grups de Recerca Local de Barcelona van decidir endegar un projecte d’estudi sobre la tradició festiva d’ornamentar l’espai urbà en els diferents barris i viles del pla de Barcelona. El resultat de llargues jornades d’estudi i recerca documental ha cristal·litzat en aquesta exposició que ara veu la llum sota el nom: “Espai i Festa. Topografia urbana del pla de Barcelona”.

Tenint com a referent els guarnits de la Festa Major de Gràcia que són la senya d’identitat de la festa gracienca s’ha volgut realitzar aquest estudi sobre els vincles que han existit i que encara existeixen a algunes zones entre la festa i la decoració de l’espai públic. En veure fotografies, programes i d’altres objectes que s’exposen, les noves generacions podran veure com la tècnica de guarnir el carrer era un fet comú en quasi tots els barris de Barcelona, no només a Gràcia o Sants.

expo

Aquesta iniciativa d’estudi encarregat als centres d’estudis ha estat un regal per a la Fundació Festa Major de Gràcia ja que serà un llegat que la celebració del Bicentenari de la seva festa deixi a la tradició festiva barcelonina i a la cultura popular. Aquesta iniciativa ha tingut com a resultat una àmplia recollida de documentació sobre el tema, en alguns casos inèdita.

L’exposició ESPAI I FESTA ofereix una documentada i extensa panoràmica del que és i ha estat històricament, a les viles i als barris de la ciutat de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers en motiu de festa. Amb un contingut eminentment visual, la mostra ESPAI I FESTA exposa una selecció d’imatges de guarnits festius provinents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat i de diversos fons privats, de la xarxa d’arxius de districte i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

L’exposició pretén donar a conèixer la vigència i posar en valor aquesta manifestació social i acció creativa, reconeixent la tasca dels qui la van fer i encara la fan possible.

expo

Engrescar les comissions de festes i el veïnat a recuperar i a impulsar aquesta expressió i tradició festiva, en els llocs on tradicionalment es feia o no s’ha fet mai, són els propòsits i els anhels de les institucions, entitats i persones que han concebut i han fet possible aquesta mostra.

Aquesta mostra podrà ser visitada a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia (c/Alzina, 7) des del dia 25 de febrer al 29 de març en horari de visites: de dilluns a dijous de 17 a 21h i els divendres de 10 a 13:30h. No obstant, la inauguració oficial de la mostra tindrà lloc al mateix emplaçament però el dia 12 de març de 2019 a les 19:30h.