L’APLEC DE GRÀCIA RENEIX AL 2019

Aplec

L’any 1956, els festers i festeres que van veure néixer la Federació de Carrers de la Festa Major de Gràcia van pensar ràpidament a organitzar-se també per celebrar un aplec de sardanes, el primer de tota la ciutat de Barcelona en una època on la sardana era entesa com una eina de reivindicació nacional. L’Aplec de Gràcia ha viscut dies de glòria sent un dels més importants de Catalunya, amb presència de fins a 10 cobles i celebrant les mítiques 12 hores de sardanes al Park Güell. Al ser l’Aplec més antic del pla de Barcelona tenia cada any padrins de luxe com ara els abats de Montserrat, la família del president Tarradellas o fins i tot el mateix Joan Miró.

aplec 50

Des de la darreria del segle XX fins a l’actualitat, com la resta d’activitats sardanistes, l’Aplec de Gràcia ha anat perdent la centralitat cultural i l’afluència de públic que havia arribat a gaudir anys enrere. Des de la Fundació Festa Major de Gràcia no ens resignem a veure com el nostre Aplec esllangueix amb els anys. Per aquest motiu, després de debats i anàlisi de la situació presentem un aplec de Gràcia renovat que fa una important aposta i un salt cap al futur acceptant els riscos que això comporta.

Per primer cop presentem un Aplec de la Sardana de Gràcia celebrat un dissabte de tarda-nit i amb una cobla jove. Volem mantenir l’essència més tradicional de l’Aplec en la primera part de la jornada però a partir de la mitja part innovem amb un format diferent que pretén fer-se més atractiu pel públic sardanista jove a la vegada que es presenta com una fórmula nova, diferent i interessant per a tots aquells amants de la cultura popular, siguin sardanistes o no.

aplec

Amb l’exhibició de colles veteranes i les rifes hi conviuran exhibició de colles joves de competició o amb la sardana clàssica també s’hi podrà observar la sardana de punts lliures. També comptarem amb la valuosa presència de l’Esbart Vila de Gràcia que ens oferirà un breu espectacle on la sardana dialoga amb diferents disciplines de la dansa. Volem trencar fronteres i fer arribar la sardana a públics que la desconeixen i per aquest motiu durant la segona part de l’Aplec hi haurà monitors que ensenyin les nocions bàsiques per ballar una sardana per fomentar el seu coneixement entre els assistents o passa-volants de l’Aplec a la Plaça Joanic.

2019 serà un punt d’inflexió, un any important per a la ja llarga història de l’Aplec de la Sardana de Gràcia. Esperem que el nou projecte que presentem us agradi i sigui un èxit per tal d’assegurar-nos la pervivència de la sardana a la societat i que aquest any marqui l’inici de la revifalla de l’Aplec de Gràcia. Comptem amb tots vosaltres!

Cartell