La Festa Major de Gràcia se celebra enguany de manera virtual

fm2020
  • Tant el Districte de Gràcia com la Fundació Festa Major de Gràcia han dut a terme un gran esforç per adaptar la festivitat a la nova situació sanitària causada pel Covid-19

 

  • No hi haurà actes oberts a la ciutadania a la via pública i s’oferirà tot el contingut en format digital perquè arribi a totes les llars

 

  • El Districte i la Fundació fan una forta aposta per la cultura i programen una sèrie d’actuacions adaptant-les a aquest nou format

 

  • Se celebrarà entre els dies 15 i 21 d’agost i enguany no es farà el tradicional concurs de carrers i places guarnides

 

La Festa Major de Gràcia 2020 se celebra enguany en format virtual per tal de donar compliment a les mesures de protecció i higiene que s’han establert per fer front a la Covid-19. Des del Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia s’ha dut a terme un gran esforç per poder celebrar una Festa Major adaptada a les circumstàncies actuals.

 

La festivitat no tindrà actes oberts a la ciutadania a la via pública, ja que tots es realitzaran en un escenari virtual. El canal oficial de Youtube de la Fundació Festa Major de Gràcia (Youtube@FestaMajordeGràcia) serà la plaça on des del 14 al 21 d’agost succeiran totes les activitats. Tots els vídeos es podran consultar durant un mes, com a mínim. La programació serà online i tindrà activitats de tot tipus i per tots els públics:

 

  • El pregó online
  • Actuacions musicals de tots els gèneres (rumba, swing, indie, jazz, flamenc, dansa...) amb grups com Meritxell Nedderman, Son de Gràcia, Andrea Motis, Flamenco Metropolitan, Les Anxovetes, The Milkers, Alma de Boquerón,...
  • Actuacions tradicionals (audició de sardanes, havaneres i música folk)
  • Espectacles de circ
  • Espectacles per a nadons, primera infància i canalla (contacontes, titelles, clown, teatre i espectacles d’animació)
  • Documentals sobre la Festa Major de Gràcia
  • Càpsules sobre els principals moments de la festa i sobre les vivències dels i les organitzadores de la celebració. Escoltarem plegats “la veu festera”.
  • Càpsules amb contingut històric sobre Gràcia i la seva festa major

 

Hi ha diferents activitats de la programació digital que seran signades o subtitulades i aquestes aniran destacades amb una infografia al programa. A més, la programació d’activitats i concerts s’ha elaborat amb una sensibilitat especial en clau de gènere i d’inclusió de diferents públics i visibilitzant diferents col·lectius. En clau de gènere s’emetrà una falca a l’inici de cada activitat i el dia 17 s'emetrà "Monòlegs a la plaça" de Nus Cooperativa. Una acció teatral efímera per conèixer les interaccions que es donen a l’espai públic amb perspectiva de gènere. Es tractaran temes com l'assetjament, l’homofòbia i l'alletament a l'espai públic. Finalment, a la programació també es reforcen els missatges d’ecologisme i defensa del medi ambient.

 

A més, en moments tan complicats com els actuals, el Districte i la Fundació volen mostrar un fort compromís amb la cultura i, per aquest motiu, s’oferirà a la ciutadania la programació en digital de les actuacions. D’aquesta manera, s’ha programat tot un seguit d’actuacions i alguns dels artistes han adaptat els espectacles a una dimensió digital.

 

Tant el Districte com la Fundació han col·laborat tant amb entitats i espais privats per aconseguir les localitzacions de les gravacions. Així, s’ha apostat per llogar espais per fer les gravacions de les actuacions a entitats que tenen les instal·lacions adequades i que han hagut de tancar durant els seus locals durant la pandèmia i també s’ha comptat amb cessions gratuïtes. Espais com: Lluïsos de Gràcia, el Centre Moral, el Cercle Catòlic, l’Orfeó Gracienc, Casa Vicens, Sant Salvador i l’oratori de Sant Felip Neri.

El pregó de la festa esdevindrà un homenatge al personal sanitari que han fet front a la crisi sanitària. Les pregoneres seran la metgessa anestesista vinculada a l'Hospital de l'Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bise; la infermera doctora, adjunta a la direcció del pavelló del Guinardó, Xènia Sist; i la infermera del CAP Vila de Gràcia, Maite Fabregat. Aquest es realitzarà a la Sala de Plens del Districte de Gràcia i només es podrà seguir en directe online, a través del canal de Youtube i per Betevé. Tindrà lloc el dia 14 d’agost a les 19:00 hores.

 

Enguany, el programa oficial de la festa es transforma en la Revista Cultural de Festa Major. Aquesta impressió tindrà continguts de primera qualitat com articles, entrevistes, espais de reflexió i reportatges sobre la Festa Major de Gràcia d’enguany i també històrics. A més, contindrà tota la programació de la festa digital així com l’explicació de cada una de les activitats i espectacles que s’hi programen. Aquesta revista es podrà aconseguir, com la resta de materials de marxandatge de la festa 2020 a Can Musons.

 

Finalment, es podrà accedir a la programació, a jocs i a diferents continguts digitals des de l’APP 360º de la Festa Major de Gràcia. Dins d’aquesta aplicació es podrà participar al Kahhot sobre festa major o passejar virtualment per tots els guarnits dels carrers i places de les tres darreres festes majors. A més, a partir del tercer dia de festivitat, es podrà passejar virtualment pels carrers guarnits simbòlicament.

 

 

No es farà el tradicional concurs de carrers i places guarnides

L’edició de la Festa Major d’enguany no tindrà el tradicional concurs de carrers i places guarnides. Aquest s’anul·la en el marc de les mesures adoptades per lluitar contra la covid-19 per tal que no hi hagi aglomeracions de persones al carrer. El que es durà a terme és un guarnit simbòlic a alguns carrers, balcons i portalades, que es podrà visitar virtualment a través de l’app. 

 

El concurs de pintura també s’adapta per evitar la concentració de persones al carrer i enguany es treballarà des de casa. Per aquest motiu es reconverteix en un concurs de pintura amb dues categories diferents. A “Gràcia Divina” poden participar obres que representin places, carrers, racons i edificis emblemàtics de la Vila de Gràcia. Paral·lelament també hi ha una categoria que s’anomena “Festa Major de la memòria” on s’anima a les i els artistes a passar al format pintura fotografies i imatges de la festa major d’altres anys o a que de manera abstracta retratin els colors, els valors o les emocions de la festa gracienca.

 

Una festa compromesa amb la ciutadania

Malgrat ser un any diferent, la Festa Major de Gràcia segueix amb la voluntat de ser una festa amb uns valors ferms i amb un fort compromís per a tota la ciutadania. Això es podrà constatar en els següents detalls:

 

  • La gran recollida per al Rebost Solidari: durant els set dies de festa major el veïnat s’organitzarà per realitzar una gran recollida d’aliments i productes higiènics per al Rebost Solidari de Gràcia.
  • La Revista Cultural de Festa Major està adaptada a persones amb capacitats visuals diverses i, per tant, el text es pot convertir en contingut d’àudio.
  • La samarreta de festa major és ecològica, té el certificat GOTS i s’ha realitzat en països que respecten la normativa dels drets dels i les treballadores.