Pastorets. La lluita ancestral entre el Bé i el Mal.

Pastorets

Des de fa tres anys, la Fundació Festa Major de Gràcia, fidel al seu fi fundacional, s'encarrega de difondre diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana actuant com un agent divulgador del seu àmbit. El cicle de Nadal i les seves exposicions s'han convertit en un bon moment per a l'entitat per realitzar aquesta tasca analitzant en profunditat cada any diferents aspectes del Nadal tradicional. Enguany, la tradició escollida ha estat la de les representacions de Pastorets, una manifestació cultural a cavall entre la cultura popular, la literatura i l'art.

josep

L'exposició, comissariada per Joan Sánchez, ofereix una mostra didàctica i novedosa en la que la sala d'exposicions es converteix en un escenari preparat per a representar els Pastorets i es convida als visitants a pujar a escena, trepitjar les taules i descobrir entre bambolines l'origen, evolució i estat actual d'aquest gènere. 

En un primer àmbit podem trobar el camí que fan els Pastorets fins arribar a Betlem que a mode de línia del temps relata període per període l'evolució del gènere des del seu naixament a l'edat mitjana fins a l'actualitat. La informació de cada període pot ser ampliada si s'escaneja el codi QR que l'acompanya i apareix al plafó. Un segon àmbit analitza per què generació rere generació, centenars de catalans empatitzen amb aquest gènere i fan que aquest fet cultural perduri fins als nostres dies.

eli

Un tercer espai de l'exposició presenta les tres principals obres de Pastorets que majoritàriament es poden trobar actualment en escena i quins són els seus autors: Pitarra, Folch i Torres i Ramon Pàmies. A continuació, un altre àmbit reivindica el gènere i les obres de Pastorets com quelcom a defensar i promoure ja que és un dels màxims exponents de la nostra literatura nadalenca i promou un dels moviments assossacionistes, culturals i de teatre amateur més importants del nostre país. 

gracia

A tall d'epíleg l'exposició acaba amb un àmbit que sota el títol "Gràcia, territori de Pastorets" explica la vinculació i vigència que ha tingut i encara té aquest gènere amb la Vila de Gràcia. Entitats històriques com els Lluïsos, el Centre Moral, el Cercle o el Patronat Pompeia han estat vinculats estretament amb el naixament d'obres com la versió dels "Pastorcillos en Belén" de Mossèn Alsina o fins i tot amb el naixament de "L'estel de Natzaret" de Ramon Pàmies a cavall del Centre i el Cercle de Gràcia. En aquesta exposició fins i tot es dóna a conèixer que els archiconeguts Pastorets de Foch i Torres van ser una peça d'encàrrec del Patronat Pompeia, una entitat religioso-cultural gracienca regentada pels Caputxins i que per tant, fou estrenada per primera vegada al teatre del Coliseu Pompeia, en plena Travessera de Gràcia, a tocar del Carrer Gran. A més a més, la vinculació amb Gràcia no acaba aquí ja que els decorats de l'estrena els realitzà Salvador Alarma, adornista del Liceu i col·laborador de diferents comissions de la Festa Major de Gràcia com la del Carrer Gran o la del carrer Santa Eugènia. En aquest darrer àmbit també es podrà gaudir de material original com partitures, llibres de guió, fulls de sala o fins i tot vestuari cedits per entitats com ara els Lluïsos de Gràcia, el Cercle de Gràcia, el Centre Moral o Casal Corpus.

partitures

L'exposició es podrà visitar a Can Musons (c/Alzina, 7) fins el proper 2 de febrer de dilluns a dijous de 16 a 20h i els divendres de 10 a 13:30h. També podrà ser visitada de manera digital gràcies als recorreguts virtuals que es poden fer a través de la nostra aplicació FestaMajorDeGràcia360º, on podras accedir a tots els continguts de l'expo sense sortir de casa teva!