La Festa Major de Gràcia escalfa motors amb la roda de premsa

roda
  • S’ha adaptat el format a la situació sanitària i es planteja una festa major amb aforament i amb reserva prèvia a les activitats, que seran de format reduït

 

  • Els carrers han fet un esforç per mantenir la festa i 21 carrers tindran guarnit en aquesta edició. Els guarnits seran aeris per facilitar el pas de les persones i no hi haurà concurs

 

  • Hi haurà tres espais de programació unitària amplis destinats a gaudir la cultura amb tota la seguretat. També es reprenen les activitats de cultura popular

 

  • Una festa amb aforament i amb reserva prèvia

 

La Festa Major de Gràcia 2021 es reinventa per adaptar-se a la situació actual derivada de la Covid-19. La festa se celebrarà en les dates habituals, del 15 al 21 d’agost, i aplicarà tots els protocols vigents per garantir una festa segura i responsable.

 

Malgrat la situació de pandèmia, la Festa Major de Gràcia 2021 es manté fidel als valors que la caracteritzen:

 

  • Viure la festa com un element de cohesió social i de veïnatge a les comissions de carrer.
  • Donar suport al sector cultural amb activitats que enguany es mantenen i s’adapten a la situació sanitària.
  • Festa inclusiva, transversal per a totes les edats i sostenible amb mesures de foment del reciclatge i reducció dels plàstics d’un sol ús.
  • Compromís amb una programació que no fomenti els rols de gènere, per visibilitzar la dona en els àmbits culturals i lliure d’agressions racistes, masclistes i LGTBI-fòbiques.

 

 

  • Reserva prèvia

 

La Festa Major de Gràcia 2021 recupera cert grau de presencialitat però de forma molt controlada. En general, tothom que vulgui gaudir d’un acte o actuació de festa major haurà de fer una reserva prèvia, malgrat algunes actuacions de petit format funcionaran només amb control d’aforament. Tota la programació estarà disponible al web de l’Ajuntament i de la Fundació Festa Major de Gràcia a partir del divendres 6 d’agost i les reserves es podran fer a partir del dilluns 9 d’agost. Amb la reserva prèvia es podrà garantir l’aforament adequat als diferents espais de festa major.

 

Un any més, per fer arribar la festa major a tota la ciutadania sense haver-se de desplaçar es mantindran les emissions en línia i en directe d’alguns actes com el pregó, el matí de festa major, els lluïments i actes de cultura popular i alguns espectacles.

Per garantir uns aforaments controlats també als carrers guarnits, que enguany es recuperen en 21 carrers amb col·locació aèria per facilitar el pas de les persones, es defineixen direccions úniques per poder regular els accessos i evitar aglomeracions.

En aquest sentit, un centenar de persones informadores tindran la funció de regular l’accés i la distribució de persones que visitin els carrers o participin en els diferents actes o actuacions previstes.

 

Atenent les recomanacions i les mesures de prevenció actuals, es limitarà el nombre d’activitats, en general cada espai podrà fer 3 activitats cada dia amb reserva prèvia. A l’espera de com evolucionin les mesures actuals, la previsió és que totes les activitats nocturnes acabin a dos quarts d’una perquè les persones puguin retornar a casa un cop s’acabi la festa.

 

roda
  • Actes i guarnits de carrers

 

Els carrers han fet enguany un esforç per adaptar els guarnits tradicionals a les circumstàncies sanitàries. L’objectiu ha estat poder mantenir la festa i els guarnits amb mesures per garantir la salut de les persones. Per tant, aquest any 21 carrers tindran guarnit aeri per facilitar el pas de les persones i evitar aglomeracions i no se celebrarà el concurs de guarnits de carrers. El guarnit emblemàtic de la Festa Major de Gràcia, permet demostrar que darrera d’aquestes decoracions, el veïnat de la Vila segueix actiu malgrat la pandèmia, com també ho demostra que el carrer Llibertat celebra els 150 anys de guarnit i festa major.

 

A més, les comissions han tornat a programar activitats de petit format a peu de carrer i actuacions musicals amb reserva prèvia. També s’han convocat, amb totes les mesures preventives, els concursos tradicionals de la festa major: el de pintura, el de tenis taula, el de fotografia i el d’escacs.

 

El que sí que se celebra en aquesta Festa Major de Gràcia 2021 és el concurs de balcons, portalades i comerços guarnits, amb una participació elevada.

 

 

  • Espais de programació unitària

 

El Districte de Gràcia ha facilitat enguany 2 espais de programació unitària i la Fundació Festa Major de Gràcia en facilita 1 més, i esdevenen zones àmplies i segures, on es poden garantir les distàncies entre persones, per gaudir d’actuacions culturals per a tots els públics i de totes les edats. Aquests espais són:

 

  • Plaça Joanic
  • Carrer Pi i Margall, entre els carrers de Sant Lluís i de Joaquim Ruyra
  • Carrer Bailèn, entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i de la Indústria

 

A l’espai Pi i Margall es programaran actuacions musicals i altres espectacles com Xiula, Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Ignasi Terraza, Mazoni, Reperkutim o Sanjosex.

 

I al carrer Bailèn, seguint amb la voluntat d’una programació transversal i per a totes les edats, hi actuaran Projecte Minerva, Sabor de Gràcia, WomBlues i Da Souza, entre altres.

 

A la plaça Joanic hi actuarà el grup femení d’havaneres "Haváname" i el festivalet de Gràcia, amb la participació de Chaqueta de Chandal, Xarim Aresté o el grup de versions Milkers. A més s’hi farà l’aplec, ajornat la primavera passada, de les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, la Jovenívola de Sabadell i la Cobla Reus Jove, que farà un repertori exclusiu de dones compositores amb l’objectiu de visibilitzar la dona compositora en el món sardanista. També hi haurà un vespre de dansa contemporània amb NunArt i Invictus, a més d’activitats familiars per a nadons infants i adolescents i la nit Salvem el Texas.

 

Els amants del folk, a més, tindran una programació especial, possible graàcies a la col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionàrius, el C.A.T, amb actuacions que es realitzaran a les seves instal·lacions.

 

 

  • Homenatge a Jordi Fàbregas

 

La Festa Major de Gràcia 2021 també vol tenir un espai en memòria de Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius. Fàbregas, activista cultural, creador i divulgador musical, va morir el gener passat.

 

L’homenatge, que es farà el 18 d’agost i està organitzat conjuntament per l’associació cultural TRAM, Colles de Cultura, la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia, comptarà amb el Ball de l’Àliga i concert d’Almanac.

 

Jordi Fàbrega va ser una persona molt activa i compromesa amb la Festa Major de Gràcia i va ser l’impulso de la plaça del Folk. De fet, va ser el compositor d’una gran part de les músiques del seguici de les colles del cultura popular de Gràcia.

 

 

  • Festa inclusiva

 

La Festa Major de Gràcia 2021, com ja ho ha estat en edicions anteriors, serà una festa inclusiva. Hi haurà diferents activitats i actuacions pensades i destinades, específicament, a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa major en família i accessible. De fet, la festa inclusiva s’integra de forma transversal a la programació dels diferents carrers i espais de festa.

 

A més, també s’ha programat diferents activitats amb motiu de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

 

 

  • Cultura popular

 

La Festa Major de Gràcia 2021 tindrà espais de cultura popular, una aposta inequívoca per mantenir les actuacions amb totes les mesures preventives. El Districte, de forma conjunta amb totes les àrees implicades, està acabant de definir la ubicació dels actes i el format per garantir la seguretat i el compliment de les mesures sanitàries.

 

roda

 

  • Pregoner

 

El pregó de festa major es tornarà a fer des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, tot i que serà un acte que només es podrà seguir de forma telemàtica. Es retransmetrà en línia i en directe, el pròxim 14 d’agost a la tarda. No es podrà accedir a la plaça de la Vila.

 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, veí de la Vila de Gràcia, serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021.

 

Cuixart participa activament de la vida social de Gràcia amb tota la família. Abans, durant i després del seu empresonament ha reivindicat el compromís amb la cultura popular del barri com a eina de cohesió i autoestima col·lectiva.

 

 

  • Festa sostenible i lliure d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

 

Un any més, la Festa Major de Gràcia 2021 es vol consolidar també com una festa sostenible. Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús.

 

També es manté l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits. En aquest sentit, els carrers han fet una formació específica per fer unes festes més sostenibles.

 

 

  • Prevenció de les agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

 

La Festa Major de Gràcia 2021 comptarà amb un punt d’informació i assessorament situat a la plaça de la Revolució. L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major.

 

Aquest punt consta d’un espai que permet oferir una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.

 

L’espai funcionarà cada dia del 15 al 21 d’agost des de les 19.30 fins a la 1 hores i, a més, hi haurà equips d’intinerància pels diferents espais de festa. Durant les últimes setmanes s’han fet diferents formacions a les comissions dels carrers sobre el protocol informatiu i de prevenció d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques.

 

 

  • Lavabos públics i neteja

 

Com és habitual, el Districte de Gràcia també ha treballat la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa. En total, s’instal·laran 138 lavabos públics, dels quals 26 seran adaptats. Aquests lavabos compliran amb totes les mesures sanitàries previstes.

 

La festa comptarà també amb els equips de neteja específics de repartiment de papereres de cartró, neteja dels espais, recollida de residus i neteja amb aigua de l’espai públic.