Balanç Final Festa Major de Gràcia 2021

Verdi

 

  • En aquesta edició la festa s’ha adaptat a la situació sanitària i s’ha implantat la reserva prèvia a les activitats, amb un format més reduït

 

  • Aquest any no s’ha fet concurs però s’ha fet un esforç per mantenir la festa i s’han guarnit 21 carrers amb decoració aèria per facilitar el pas de les persones

 

  • Les 21 comissions han recuperat l’espai públic per a fer una festa segura amb més de 260 activitats gratuïtes per al veïnat, de les quals prop del 35% eren infantils

 

Si l’edició de l’any passat de la Festa Major de Gràcia va ser simbòlica, l’edició d’enguany s’ha reinventat per adaptar-se a la situació actual derivada de la Covid-19. La festa, que s’ha celebrat des del 15 d’agost i fins avui, ha aplicat els protocols vigents per garantir la seguretat, i ha recuperat, d’una forma molt controlada, la presencialitat. Espais perimetrats, inscripcions prèvies a les activitats, formats reduïts, distància en les cadires, controladors als carrers, creació de dos espais (Espai Bailèn i Espai Pi Maragall) per descongestionar les places, retransmissions en línia i en directe de les activitats més destacades, han estat algunes de les mesures que han permès que la festa a Gràcia s’hagi desenvolupat amb plena seguretat. En aquest context de festa segura, la cultura popular ha pogut tornar al carrer amb activitats com el lluïment de les colles i el lluïment estàtic de foc.

 

Tant l’Ajuntament com la Fundació Festa Major volen destacar que, en general, totes les persones que han assistit a les activitats organitzades, han estat molt conscients de la normativa i de la situació, respectant en tot moment les indicacions de l’organització. Així mateix, es valora molt positivament que les 21 comissions hagin recuperat l’espai públic per a fer una festa segura amb més de 260 activitats gratuïtes per al veïnat, de les quals prop del 35% eren infantils. En aquesta edició de la Festa, a més, ha crescut la participació al concurs de pintura, amb quasi el doble de participació que en l’edició de 2019.

 

balcons

 

Aforaments controlats per la reserva prèvia

 

La reserva prèvia per assistir a les activitats ha estat un dels elements clau del format aplicat aquest any a l’activitat festiva a Gràcia. Els aforaments han estat controlats per aquest sistema, i el resultat ha estat que un 72% dels assistents finals a les activitats havien fet reserva prèvia del seu seient, mentre que al 28% restant se li van recollir les dades en accedir al recinte per poder garantir-ne la traçabilitat.

 

A banda de la presencialitat, aquest any també s’ha fet arribar la festa major a tota la ciutadania a través de les emissions en línia i en directe d’alguns actes com el pregó, el matí de festa major, els lluïments i actes de cultura popular i alguns espectacles. El seguiment d’aquests actes per streaming ha estat d’un total de 21.537 visualitzacions, essent el pregó de Festa Major que va fer Jordi Cuixart el més vist (sense incloure les dades de la mostra foc, que també s’emetrà en línia, i que se celebra aquesta nit com a acte de tancament de la Festa Major).

La visita als carrers guarnits, una activitat clàssica de la Festa Major de Gràcia en els temps anteriors a la pandèmia, també ha estat possible aquest any gràcies a la col·locació aèria de les decoracions en 21 carrers, per evitar aglomeracions i per facilitar el pas de les persones, que s’ha fet definint prèviament direccions úniques. En aquest aspecte, la tasca del centenar de persones informadores per regular els accessos i ajudar a distribuir la gent, ha estat clau.

L’únic concurs que s’ha desenvolupat en aquesta Festa Major de Gràcia 2021 és el de balcons, finestres, portalades i comerços guarnits, que va tenir força participació i que aquest any ha arribat a la seva 23a edició. El jurat va atorgar 14 premis a balcons i finestres guarnides, i uns altres 14 premis a comerços guarnits. Aquests van ser els guardonats en la categoria de Balcons i Finestres:

 

CATORZÈ PREMI

Pesca de altura

c/ Gran de Gràcia, 107 1r

 

TRETZÈ PREMI

Anelles de colors

c/ Pere Serafí, 23-25 1r 2n

 

DOTZÈ PREMI

El planeta és de tots i totes. Cuidem-lo!

c/ Providència, 17

 

ONZÈ PREMI

La guerra contra la COVID-19

c/ Montseny, 13 1r 2a

 

DESÈ PREMI

Que els arbres no t’amaguin al bosc

Plaça del Diamant, 7

NOVÈ PREMI

Mia’s Castle

c/ Matilde, 9 1r

VUITÈ PREMI

El guardià del Topazi

c/ Topazi, 18 2n

SETÈ PREMI

25 anys d’història JASD

c/ Sol, 8

SISÈ PREMI

Keluarga

c/ Domènech, 4 4t 2n

CINQUÈ PREMI

El paradís de les papallones

c/ Josep Torres, 28 2n 1r

QUART PREMI

Teixint vida

c/ Gran de Gràcia, 226

TERCER PREMI D’HONOR

Felicitat

c/ Encarnació, 28 baixos

SEGON PREMI D’HONOR

Sire-Netes

c/ Sant Lluís, 30 pral 1r

PRIMER PREMI D’HONOR

Zoo Verdi

c/ Verdi, 103 pral 1r

         

 

 

I en la categoria de Portalades i Comerços:

 

CATORZÈ PREMI

Perú, país mágico

c/ Bruniquer, 26

 

TRETZÈ PREMI

El huerto cubano del mojito

c/ Maspons, 7

 

DOTZÈ PREMI

Rincón de la pizza

c/ Terol 30

 

ONZÈ PREMI

Maquis, la lluita per la llibertat

c/ Alzina, 5

 

DESÈ PREMI

Decoración floral

Travessera de Gràcia, 180

NOVÈ PREMI

Estiu després del No estiu

Travessera de Gràcia, 168

VUITÈ PREMI

Enllaunats

c/ Torrijos, 16

SETÈ PREMI

La meva preciosa bugaderia (Mi preciosa lavanderia)

c/ Astúries, 85

SISÈ PREMI

Mira’m la flor

c/ Torrent de l’Olla, 164

CINQUÈ PREMI

Santa Clara

Travessera de Gràcia, 210

QUART PREMI

Dolça Festa

c/ Sardenya, 517

TERCER PREMI D’HONOR

Santa Joana de Lorem Ipsum, patrona de los milagritos editoriales.

c/ Bruniquer, 9

SEGON PREMI D’HONOR

90 anys d’història i República! Avancem, tot està per fer i tot és possible.

c/ Tres senyores, 7

PRIMER PREMI D’HONOR

Pqno... aranyes amb Gràcia

c/ Tres senyores, 3

         

 

 

Homenatge a Jordi Fàbregas

 

La Festa Major de Gràcia 2021 ha reservat un espai en memòria de Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, activista cultural, creador i divulgador musical, que va morir el gener passat. Se li va fer un homenatge el 18 d’agost organitzat conjuntament per l’associació cultural TRAM, Colles de Cultura, la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia,  que va incloure el Ball de l’Àliga i el Ball dels Gegants i un concert d’Almanac.

Jordi Fàbregas va ser una persona molt activa i compromesa amb la Festa Major de Gràcia i va ser l’impulsor de la plaça del Folk. De fet, va ser el compositor d’una gran part de les músiques del seguici de les colles del cultura popular de Gràcia.

j

 

Festa inclusiva

 

La Festa Major de Gràcia és des de fa diverses edicions una festa inclusiva. I aquest any també malgrat la pandèmia, diferents activitats i actuacions han estat pensades i destinades, específicament, a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè poguessin gaudir d’una festa en família i accessible. De fet, la festa inclusiva s’ha integrat de forma transversal a la programació dels diferents carrers i espais de festa. Destaca, entre les diferents iniciatives dutes a terme, el programa d’activitats que s’ha posat a l’abast de persones cegues a través del sistema d’audiodescripció de l’aplicació Wheris.

A més, també s’ha programat diferents activitats amb motiu de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

 

Prevenció de les agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

 

La Festa Major de Gràcia 2021 també ha comptat amb un punt d’informació i assessorament situat a la plaça de la Revolució, per prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones davant de violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. A més a més, s’han desplegat equips itinerants per les diferents zones de la festa. Les accions informatives i de sensibilització realitzades pels equips desplegats a Gràcia aquests dies han estat les següents:

 

ACCIONS

Entre el 15 i el 20 d’agost

Núm. sensibilitzacions

1.555

Núm. assessoraments

22

Núm. intervencions*

10

 

*Sol·licituds d’intervenció a les tècniques, parelles itinerants del Punt Lila o persones dels col·lectius feministes en conflictes per assetjament o abusos a dones assistents a la festa.

 

Es reporta també una agressió verbal per homofòbia i una agressió a l’estructura de l’estand del Punt Lila.

 

Lavabos públics i neteja

 

Com és habitual, el Districte de Gràcia també ha treballat la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa. En total, s’han instal·lat 138 lavabos públics, dels quals 26 adaptats. Aquests lavabos han complert amb totes les mesures sanitàries previstes.

 

Pel que fa a la neteja, un any més l’organització ha fet un gran esforç per mantenir els carrers nets i per desenvolupar una festa sostenible i respectuosa amb el medi ambient. En aquest sentit s’han repetit experiències com el got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús, o la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i en la retirada de guarnits. Els carrers han fet una formació específica per fer unes festes més sostenibles.

 

A més a més, durant aquests dies s’ha reforçat els equips de neteja específics, s’han repartit un total de 659 papereres de cartró, i s’han desplegat el dispositiu especial de neteja dels espais, de recollida de residus i de neteja amb aigua a l’espai públic.

 

En total, fins a data de 19 d’agost, s’han recollit 46 tones de residus, entre la recollida selectiva i la neteja viària.  

cartell