Gràcia celebra el 60è Aplec de la Sardana

aplec

A les 18h de dissabte 7 de juny de 2022 les cobles Jovenívola de Sabadell i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona van començar a fer sonar les primeres sardanes d'un aplec de Gràcia que enguany celebrava la 60a edició. La plaça era plena de sardanistes que després de 2 anys d'espera van veure com per fi, l'Aplec de Gràcia tornava a la normalitat. El repertori de sardanes es va anar desenvolupant fins arribar a la sardana 5, un dels moments més emotius de la jornada, doncs aquesta sardana fou dedicada a l'exhibició de les colles veteranes. Aquestes colles han patit molt durant la pandèmia i molts balladors i balladores han desaparegut durant les diverses onades de covid-19 de 2020 i 2021. Malgrat tot, les colles no van faltar al nostre aplec. Es van reformular i reagrupar per salvar el sotrac pandèmic i finalment, a plaça, van poder fer el seu ball amb galop d'entrada les següents colles veteranes:

veternaes
  • Colla Cardener
  • Colla l’Espígol de l’Eixample.
  • Colla Andreuenca.
  • Colla Estiuenca
  • I Colla Xarau
aplec

Finalitzada aquesta exhibició el programa de les cobles va continuar fins arribar a la sardana 7, on després de donar protagonisme als balladors i balladores amb més experiència sardanista es va cedir la plaça al jovent. La colla sardanista de competició MAIG ens va oferir una interessant sardana de punts lliures. Aquesta és una nova manera de ballar sardanes que fusiona la dansa tradicional amb la dansa contemporània fent diferents formes i passos amb els peus i el cos.

lliures

Un altre dels moments estrella va arribar abans de finalitzar la 1a part de l'Aplec, quan la Fundació Festa Major de Gràcia, organitzadora de l'Aplec de Gràcia va homenatjar i dedicar l'Aplec de 2022 a Joan Ventalló. En Joan, fester del carrer Martínez de la Rosa, fou un dels principals impulsors de l'Aplec de Gràcia mentre va estar a la junta de la llavors Federació de carres i places guarnides de la Festa Major de Gràcia. La presidenta, Lina López, va fer un parlament davant dels fills, nets i besnèts de Joan Ventalló en agraïment a la tasca feta pel Senyor Ventalló i els va lliurar un record de la jornada: un diploma que certificava que aquell aplec es realitzava en homenatge a ell i dues fotografies emmarcades de l'última vegada que en Joan Ventalló vingué a l'Aplec de Gràcia acompanyat de la seva família. En acabar, la cobla Sant Jordi interpretà la sardana "Els ocells et canten" de Conrad Saló, un dels compositors predilectes del traspassat Joan Ventalló, que ens deixà l'any 2020.

venta

Cap a les 20:30h es realitzà la mitja part de l'Aplec on es feu el sopar popular a base de botifarrada amb patates al caliu i la seva opció vegetariana i la tradicional cargolada oferida per San Miguel. 

La segona part de l'Aplec estava pensada i dirigida cap a un públic més jove i per això, la cobla que va actuar fou la cobla jove La Flama de Farners. Els seus músics van oferir un repertori farcits de grans èxits del pop-rock català dels 80 i 90 versionats a tempo de sardana que van servir per cridar l'atenció a nous públics sardanistes que van gaudir molt de la jornada. Per marcar la diferència, la segona tanda es va obrir amb l'exhibició i participació de l'Esbart Vila de Gràcia. L'entitat que lidera la dansa tradicional al nostre territori oferí la coreografia "Sardanova cap al 2000" de Josep Solà i Santi Arisa, una peça que vincula la sardana tradicional amb la dansa contemporània tot rejovenint i actualitzant tant la manera de ballar com de fer sonar la sardana tot introduint bateries i guitarres elèctriques. 

esbart

La sardana 4 fou dedicada al concurs de colles improvisades. El jurat, format per 1 membres de la colla Maig i 2 membres sardanistes  de la Fundació Festa Major de Gràcia van acordar atorgar el premi Trofeu Vila de Gràcia a la colla improvisada "Gent del Poble9".

A la mitja part de la 2a part de l'Aplec de Gràcia es va viure un altre dels moments importants de la nit: l'exhibició de l'Esbart Sant Jordi. Fruit d'una col·laboració amb aquesta entitat barcelonina que celebra 50 anys d'existència, des de la Fundació es va decidir sumar a la celebració tot cedint l'espai i acollint la seva exposició de l'aniversari i convidant-los a fer una exhibició de dansa durant l'Aplec. Els dansaires de l'esbart van oferir dues peces: La Jota d'Horta de Sant Joan i Cançó d'Amor. 

sant jordi

Durant tot l'Aplec hi hagueren monitors de sardanes que van ensenyar les nocions bàsiques per ballar sardanes a sardanistes novells i es va fer rifa de regals entre els assistents. Els lots de regal foren: lot de productes de San Miguel, lot de productes de la Festa Major de Gràcia, un lot d'embotits de la xarcuteria Aglà i un braç de gitano de  La Fleca Escorial. Al final de l'acte es realitzaren els parlaments oficials de comiat i el lliurament d'obsequis. Durant tota la jornada ens acompanyaren diversos consellers i conselleres del Districte, presidint-lo les conselleres Àngels Tomàs i Mercè Sautor. L'aplec finalitzà a les 23:30h.

s