ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA RUA DE CARNAVAL 2023!

carnaval

El passat dissabte 18 de febrer fou el dia en que el Carnaval va tornar a prendre possessió del carrer amb plena normalitat després de dues edicions marcades per la pandèmia. La rua de Dissabte de Carnaval, organitzada per la Fundació Festa Major de Gràcia, va mobilitzar a 680 participants i a centenars i centenars de persones que es van convocar durant tot el recorregut per veure passar les comparses, cantar i ballar al ritme de la música de les batukades i carrosses que passaven.

vikings

La Rua començà a les 18h tot pujant el Carrer Gran de Gràcia sortint de Jardinets de Gràcia. Va girar per la Travessera de Gràcia fins a Milà i Fontanals. Va agafar aquell carrer, va tornar a girar pel carrer Puigmartí fins al Torrent de l'Olla per desembocar al carrer Diluvi fins arribar a la Plaça de la Vila. La comitiva que segui al Rei Carnestoltes tenia el següent ordre:

cintes

LA CORT DEL REI CARNAVAL:

Kabum

Grup de Ballarines del Rei - BodyBcn Danzarabic

Cotxe Reial

Xanquers del Rei

batuka

BLOC DE DISFRESSES INDIVIDUALS:

  1. Bollywood
  2. Dimonis
  3. Chainsaw Man
  4. Passatgers al tren!
  5. Minions
  6. Medusa
  7. Policies
baldir

BLOC DE COMPARSES:

Comparsa de la Fundació Festa Major de Gràcia "Mèxic, cultura convidada al Carnaval 2023" - Son de Mexico, Mexcat, festers i festeres.

Emotigràcia

La Família Adams

La tribu de la Pia Balmes i la seva batukada (Escola Pia Balmes)

No siguis lluç - El Cercle de Gràcia.

Grup de percussió Unidos de Montjuca.

25 anys de Youkali - Escola de teatre musical Youkali.

Baldiri Busters - Escola Baldiri Reixac.

Nit i dia - Grup de percussió Ketubara.

Alícia en el país de les meravelles - Escola Concepcionista.

Aigua i Neu - Escola Vedruna.

Patullones - Escola Nou Patufet.

batu

Un cop totes les comparses van arribar a la Plaça de la Vila, sa Majestat Carnestoltes, que enguany recordava molt a Kepa Huarte, el fester de la comissió del carrer Jesús, va pujar a l'escenari per prendre possessió de la plaça. Des d'allí va llegir el Ban Satíric fent un repàs al succeït en el darrer any en clau irònica. Si vols, pots llegir el Ban de 2023 en una notícia a part. 

rei

Un cop acabat el Ban, la festa continuà amb l'acte d'homenatge a Mèxic, cultura convidada al Carnaval de Gràcia. Si vols ampliar la informació sobre aquest intercanvi, es desenvolupa en una notícia a part.

La festa proseguí amb un dels moments més esperats del Carnaval de Gràcia: la guerra de confeti! Els festers i festeres van sortir a la plaça a repartir més de 200 bosses de confeti. Tot el públic assistent esperà les ordres de Sa Majestat que amb el ventall vermell de plomes indicà a partir de quin moment els seus súbdits podien iniciar la guerra més boja de Gràcia. Amb aquest acte, des de la Fundació Festa Major de Gràcia volem recuperar l'esperit satíric i burleta del Carnaval, una festa que des de sempre ha parodiat i mofat els estaments més poderosos com el militar, eclesiàstic i nobiliari. En aquest cas, a Gràcia, com en moltes d'altres poblacions que realitzen guerres per carnaval, el poble es mofa de l'absurd de la guerra, en un clar desig de poder viure en pau.

guerra

Amb la caiguda del ventall vermell, la plaça es va omplir de colors i canons de serpentines i confetis que van ser llençats des de diferents punts de la plaça. Durant tota una cançó, kilos i kilos de paperets de colors van fer les delícies de grans i menuts. Amb l'eufòria encara a les venes, l'acte continuà amb el lliurament de premis de la Rua. A l'escenari pujaren tots els membres del jurat que enguany foren:

  • Lina López, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia.
  • Cristina Carreras, consellera de cultura del Districte de Gràcia.
  • César Cárdenas, president de Mexcat (Associació de mexicans a Catalunya)
  • Núria Pujantell, vocal de joventut del Centre de Gràcia.
  • Sara Peralta, responsable de públics i comunicació del Centre Artesà Tradicionàrius.
  • Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir.
  • Susana Armengol, vice-presidenta dels Lluïsos de Gràcia.

El jurat per unanimitat decidí atorgar els següents premis:

- Premi a la millor disfressa individual: "Tots al tren!": 50€ i 2 entrades gratuïtes per visitar la Casa Vicens, 1a casa de Gaudí.

ten

- Premi a la millor disfressa de comparsa: "Alicia en el país de les meravelles" dels Concepcionistes. 100€ + 15 entrades gratuïtes per visitar la Casa Vicens, 1a casa de Gaudí.

alici

- Menció especial a la Sàtira: "No siguis lluç!" d' El Cercle. 30 entrades gratuïtes per assistir a les obres de teatre d'El Centre de Gràcia.

lluç

- Menció especial a la Coreografia: "Youkali, 25 anys": 15 entrades gratuïtes per als concerts del Tradicionàrius.

you

- Menció especial a la millor comparsa d'AFA/Escola/Esplai: "Patullones" del Nou Patufet. 10 entrades gratuïtes per a les obres de teatre dels Lluïsos de Gràcia. 

patu

El sarau del dissabte de Carnaval acabà amb un petit concert de ranxeres per cloure també l'intercanvi amb Mèxic.

kab