Intercanvi cultural amb Mèxic pel carnaval 2023

carnaval 23

Aquest darrer Carnaval de 2023, Mèxic va ser la cultura convidada a la festa i per tant va presidir la Rua del passat dissabte 18 de febrer. 

 

La passada festa major, el carrer Puigmartí i la Plaça Rovira van coincidir guarnint els seus espais festius amb temà

1

tica mexicana. Aquest fet va propiciar que de seguida es pactés que la temàtica de la comparsa de la organització de la rua de carnaval es decorés amb temàtica mexicana. Arrel d'aquest fet, la Fundació Festa Major de Gràcia va dissneyar un intercanvi cultural amb la comunitat mexicana resident a Barcelona per tal de preparar aquesta festa de manera conjunta. Es va contactar amb Mexcat, l'associació de Mexicans a Catalunya que agermana a totes les entitats i mexicans organitzats al territori.

2

Sota la supervisió de Mexcat, els festers i festeres van dissenyar els guarniments de la carrossa, tot intentant reflectir elements de la cultura mexicana. S'hi va poder veure el paper picat de colors, els cors de llautó, elements de la cultura maya, elements del folclore com el barret, el guitarró i les maraques, cartells de pel·lícules de l'època d'or mexicana, pinyates de paper, cartells de lluita lliure del Santo, les flors taronges de Cempasúchil, segells antics de diferents estats i ciutats de Mèxic (Jalisco, Guanajuato, Guadalajara, Tequila, Michoacán, Oaxaca, Veracruz...)  i fins i tot un altaret domèstic de la Verge de Guadalupe, patrona de Mèxic.

3

El plat fort de l'intercanvi arribà el mateix dissabte de Carnaval, quan festers i festeres de Gràcia van compartir preparatius i jornada amb la comunitat mexicana. En acabar els guarnits de la carrossa, associats de Mexcat i del ballet folclóric Son de Mexico van realitzar un dinar de germanor davant del local de guarnit. Es van conèixer i van compartir taula abans de començar la festa de la rua. 

4

Mexcat va ser present també aquell dissabte gràcies a la participació de César Cárdenas, president de l'entitat, com a membre del jurat del concurs de comparses. A més a més, diferents associats van participar amb els festers dins de la Rua portant uns capgrossos de calavera que són un dels emblemes de l'entitat. Per la seva part, obrint la rua, anaven els membres del ballet Son de Mexico que no van parar de ballar durant tot el recorregut. Els nois van vestir la indumentària que es coneix com "traje de charro" i les noies van lluir els vestits i pentinats tradicionals de les zones de Nayarit i Jalisco. 

8

Quan totes les comparses van arribar a la Plaça de la Vila i després que el Rei Carnestoltes prengués possessió de la plaça i fes lectura pública del seu Ban de Carnaval es va produir l'homenatge oficial a Mèxic. Lina López, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia i Cristina Carrera, consellera de cultura de Gràcia van fer un agraïment públic a tots els implicats en el projecte d'intercanvi cultural amb Mèxic. Per aquest motiu va fer pujar a l'escenari a César Cárdenas, president de Mexcat i a Karina Alvaredo, representant del Grup Folclóric Son de Mexico. La presidenta, els va lliurar uns recordatoris d'aquest intercanvi com a acte d'agraïment. Acte seguit, tota la companyia de dansa van pujar a l'escenari i van ballar una de les peces més emblemàtiques de la dansa tradicional mexicana: el jarabe Tapatío. El ball, enèrgic i vibrant va ser fortament ovacionat.

homenatge

La festa de dissabte va acabar amb un bon sabor mexicà gràcies a un petit recital que ens va oferir la cantant de ranxeres Georgina Rubio. Ella també va voler participar de l'intercanvi i de l'homenatge a Mèxic que estàvem endegant des de Fundació Festa Major de Gràcia gràcies al Carnaval. Per aquest motiu, la presidenta de la Fundació també li va oferir un recordatori d'aquest intercanvi com a símbol d'agraïment. Georgina Rubio, vestida de "charra" va fer cantar i ballar a tota la plaça gràcies a èxits internacionals de la cançó mexicana com "El Rey", "Me gustas mucho" o "Cielito Lindo". Així, amb música de mariachi, vam posar punt i final a aquest intercanvi cultural que va ser tan ben rebut i valorat tant per l'organització com pel públic. 

mariachi