L'Aplec de Gràcia torna el 13 de maig!

aplec

Ja hem donat una nova volta al sol i de nou ens trobem a les portes d’una nova edició de l’Aplec de la Sardana de la Vila de Gràcia. 67 anys i 66 edicions han passat des que els festers i festeres de les diferents comissions de la Festa Major de Gràcia decidiren organitzar el primer aplec de sardanes a la ciutat de Barcelona. Molts anys i moltes experiències viscudes fins arribar al 2023, on el proper 13 de maig celebrarem una nova edició de l’aplec més antic de la ciutat a la plaça Joanic.

aplec

Enguany consolidem el format que va estar de prova en les darreres edicions, fent que l’aplec de Gràcia se celebri durant la tarda i nit del 2n dissabte del mes de maig. Les cobles que presidiran l’acte seran la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, la Jovenívola de Sabadell i la Cobla Premià. A l’aplec hi tornarà a haver sopar popular, la tradicional cargolada, concurs de colles improvisades, rifa de regals i exhibició de colles veteranes. Fins al dia 25 d’abril, les colles veteranes confirmades són: Colla Cardener, Joia Catalana, l’Espígol de l’Eixample, Foment Sardanista de Sant Andreu – Andreuenca i Amunt 9. També contarem amb l’exhibició de la colla jove de competició MAIG, així com amb la demostració de la sardana de punts lliures. Des d’aquí volem donar les gràcies a totes les persones (músics, balladors, balladores, sardanistes, festers, festeres, col·laboradores...) que any rere any sumen esforços per tal de fer realitat aquest aplec!

aplec2

 Volem ser fidels al nostre públic però a més a més, volem apropar el món de la sardana als que estan allunyats d’ell. Per aquest motiu, durant tot l’aplec, els joves ballarins i ballarines de MAIG faran classes obertes i gratuïtes per aprendre les nocions bàsiques de la dansa i poder marxar a casa sabent puntejar o havent entrat a una rotllana. Entre totes i tots els participants i sardanistes novells, realitzarem un sorteig amb grans premis! Deixeu enrere les vergonyes i apreneu a ballar la dansa tradicional catalana.

sarda

Aquesta edició de l’Aplec de 2023 el volem dedicar a la memòria de Joan Dueñas. Fester de la comissió de festes del carrer Montmany, va ser un dels referents i encarregats de la organització del nostre aplec des de principis dels anys 70 fins als anys 90 del segle XX. D’acord amb la seva família i en record seu, li dediquem l’aplec d’enguany i la sardana “Roses de Tardor”, una sardana que li portava molt bons records, doncs aquesta peça va ser composada per Fèlix Martínez Comín l’any 1978 en homenatge a la colla que duia el mateix nom i d’on era ballador en Joan Dueñas.

Us esperem a totes i tots a Joanic el proper 13 de maig per gaudir de la cultura popular i de la sardana!

5