Una Festa més solidària, social i inclusiva!

festa

La Festa Major de Gràcia és una festa que fa bandera dels seus valors i els defensa com a senya d’identitat de la Vila. La Festa Major de Gràcia és cohesió social, veïnat, voluntariat, tradició, un projecte intergeneracional, acollidor i espai d’integració. És creativitat, art, reciclatge i treball cooperatiu. Aquests són alguns dels valors i adjectius que ens han caracteritzat al llarg de més de 200 anys d’història festiva. No obstant, som una festa arrelada a la tradició però amb una mirada al present que vol ser més social i inclusiva perquè tothom la pugui gaudir lliurement.

 

    1. Acte multiconfessional: una festa major per a totes i tots.

La Festa Major de Gràcia estrena aquest any un nou acte que des de la organització es desitjaria que arrelés en el programa tradicional de la festa. Com a reflex de la societat plural i diversa actual gracienca, es vol sumar un acte multiconfessional que no substitueixi la tradicional Missa de Festa Major del dia 15 d’agost, patrona de la Vila de Gràcia però que obri la porta a la participació de la resta de veïnat que professa altres religions.

 

Des de la Fundació Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració d’AUDIR, entitat catalana no confessional -o multiconfessional – que aglutina i mobilitza persones de diferents tradicions religioses que treballen per la connexió entre les persones de diverses creences s’ha convocar per primer cop un acte multiconfessional a la Plaça Joanic el diumenge 20 d’agost. L’acte participatiu contarà amb una lectura musicada a càrrec de Vincent Bottomley de versicles dels diferents textos sagrats que versen sobre l’anhel de la Pau. A continuació hi haurà un concert de cants georgians a càrrec de Vocal Vircan i un tancament de festa a amb concert de coral Godspel a càrrec de Vocal Groove.

audir
    1. Programacions inclusives i transversal.

Enguany, des de Fundació Festa Major de Gràcia hem fomentat i ajudat a les comissions a realitzar programacions inclusives.  A través d’una dotació pressupostària extraordinària hem aconseguit ajudar a aquelles comissions que han volgut realitzar programacions que girin a l’entorn de:

  • El Feminisme.
  • La erradicació dels rols de gènere.
  • La inclusió de persones amb capacitats diverses.
  • La visibilització del col·lectiu LGTBIQ+
  • L’antiracisme.
  • L’ecologia.

L’acollida per part de les comissions ha estat molt positiva i pels escenaris de la Festa Major de Gràcia es podran trobar conta-contes sensorials per a infants amb problemes de visió, concerts amb grups amb dones bateria i homes solistes, jocs de sensibilització en la discriminació racial, speed dating del col·lectiu LGTBIQ+, conferències sobre el canvi climàtic, grups d’havaneres formats íntegrament per dones o concerts queers entre d’altres.

 

    1. Punt lila contra les agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

La defensa de la festa com un espai de convivència i llibertat segueix sent cabdal per a la Fundació Festa Major de Gràcia. Per aquest motiu i conjuntament amb el Districte de Gràcia continuem amb la política de tolerància 0 a qualsevol tipus d’agressió masclista iniciada l’any 2018. Enguany també afegirem la campanya en contra de les agressions LGTBIfòbiques, amb un espai compartit al punt lila on poder rebre assessorament en cas d’agressions homòfobes i on les persones interessades podran ser ateses per tècnics de l’Observatori contra l’Homofòbia.

 

A més a més, cada nit de festa major hi haurà tres parelles d’informadores itinerants per tots els espais de la festa i un punt lila d’assessorament i denúncia a la Plaça de la Revolució. L’horari d’atenció d’aquest punt serà:

    • Dimarts 15, de 20:00h a 5:00h
    • Dimecres 16, dijous 17 i divendres 18, de 22:00h a 5:00h
    • Dissabte 19 i diumenge 20, de 22:00h a 6:00h
    • Dilluns 21, de 19:00h a 22:00h

 

A més a més, des de les comissions de festa també s’ha volgut ampliar aquesta xarxa de punts liles i se’n podran trobar a Plaça de la Vila, carrer Progrés, carrer Llibertat i carrer La Perla.

no es no

 

    1. Itineraris segurs

Enguany per primer cop s’estableixen tres itineraris segurs perprevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual. Aquests itineraris han estat dissenyats de manera conjunta per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Són els següents:

  • Itinerari 1: Plaça Lesseps – Gran de Gràcia – Diagonal.
  • Itinerari 2: Plaça Gal·la Placídia – Travessera de Gràcia – Plaça Joanic – Bruniquer.
  • Itinerari 3: Plaça Lesseps – Torrent de l’Olla – Còrsega.

 

    1. Projecte WHERIS-audiodescripció.

En sintonia amb la voluntat de ser una festa oberta a la ciutadania i pensada per al gaudi de tots i totes les visitants, enguany el programa de la Festa Major de Gràcia tornarà a tenir la seva versió auditiva.

Dins del programa es trobarà un codi QR que al escanejar et descarregarà el programa complet al telèfon mòbil en versió parlada. A més a més, hi haurà una àudiodescripció del guarnit de tots els carrers i places.  D’aquesta manera, les persones invidents o amb visió reduïda podran gaudir de la programació i de l’explicació dels decorats de la festa.

 

2.6  Visites guiades per la festa a col·lectius diversos : La Festa Major de Gràcia és un espai d’inclusió i està pensada per al gaudi de tota la ciutadania. Per aquest motiu, juntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat enguany s’oferiran dues visites guiades totalment gratuïtes:

 

  • Dimarts dia 16/8 a les 10h Visita pels carrers guarnits per a persones amb autisme.
  • Dijous dia 17/8 a les 10:30h. Visita audiodescrita  per alguns carrers guarnits per a persones amb discapacitat  visual sortint de la Plaça de la Vila, davant la torre del rellotge. Requereix inscripció  prèvia a [email protected] (places limitades atorgades per ordre d'inscripció).

 

cecs
    1. La Festa Major de Gràcia, s’obre als refugiats.

La Festa Major de Gràcia és espai de tradició però no renúncia al present. Conscients dels difícils moments que està travessant el planeta i l’augment de persones nouvingudes a la ciutat que han fugit de diverses zones en conflicte la Fundació Festa Major de Gràcia s’ha sumat al projecte “Barcelona t’acull”.

Durant els dies 17 i 18 d’agost, festers i festeres de la Fundació Festa Major de Gràcia i Castellers de la Vila de Gràcia rebran a centenars de nens i nenes que han arribat en els darrers mesos a la ciutat per tal d’explicar-los les tradicions i festes catalanes i proposar-los els espais que ofereix la cultura popular com una possibilitat d’arrelament a aquesta Vila que els acull amb els braços oberts. En total s’atendrà a més de 180 infants refugiats durant la Festa Major de Gràcia.

 

    1. Col·laboració amb entitats inclusives en la elaboració del guarnit.

La Fundació Festa Major de Gràcia i les comissions de festes que la conformen s’autodefineixen com espais veïnals oberts a tot tipus de ciutadania i a tot tipus de perfil. Enguany, les comissions han treballat amb usuaris i usuàries de les següents entitats del tercer sector:

  • Ludalia: Entitat que treballa amb persones amb problemes de salut mental que els ofereix diferents possibilitats d’esbarjo i de lleure on integrar-se amb la resta de societat.
  • Servei Prelaboral d'ATRA: Situats al carrer Tordera treballen per la inserció social i laboral de persones amb problemes de salut mental.
  • Eneida: Situats al carrer Venus, realitzen activitats eductives i teràpies ocupacionals per a joves i adults amb discapacitat intel·lectual.
  •  Joia: Des del Camp d'en Grassot treballen per a la inserció plena a la societat (a nivell laboral, d'oci o associacionisme) de persones amb problemes de salut mental.
leuco
    1. LEUCO’S, la campanya solidària de la Festa Major de Gràcia 2023.

A totes les paradetes de les comissions de festa major trobareu simpàtics clauers i agulles anomenats LEUCO'S. Representen leucocits imaginaris i estan fets a mà per pacients que pateixen leucemia i pels familiaris i amics que els acompanyen a les sessions de quimioteràpia. La recaptació íntegra de la venda d'aquests objectes anirà destinada a la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia per incentivar la investigació contra el càncer, especialment l'infantil.

 

    1. Jornada de Donació de Sang de Festa Major.

A l’estiu les donacions de sang baixen en picat però no la necessitat dels malalts de proveir-se. Per aquest motiu, la Fundació Festa Major de Gràcia i els Castellers de la Vila de Gràcia obriran les portes de l’espai social que comparteixen (Espai cultural Albert Musons) per tal de celebrar una gran jornada de recollida de sang en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits. El dia escollit en que aquestes entitats animaran a tot el veïnat i a les persones visitants a donar sang serà el divendres 18 d’agost de 10h a 14h i de 17h a 21h i la campanya ha rebut el nom de #SangBlava en al·lusió  als colors de la bandera de la Vila de Gràcia.

sang