La Festa Major de Gràcia, cada cop més sostenible!

9

Els guarnits de les comissions de festes, màxim emblema i distintiu de la Festa Major de Gràcia, sempre s'han caracteritzat per dur la sostenibilitat al seu adn. Des de ben antic, graciencs i gracienques han aprofitat el que tenien a mà per construir els guarnits de carrers i places, però no va ser fins als anys 80 i 90 del segle passat, quan el plàstic i la reutilització van convertir-se en la part principal dels decorats, dècades abans que conceptes com "sostenibilitat", "reutilització", "upcycling" i "art brut" tinguessin la vigència i presència que tenen avui dia. Els guarnits de l'actualitat es construeixen donant una segona vida a materials com ampolles de plàstic, càpsules de cafè, bricks de llet, pots de iogurt, malles de refresc, etc.

Malgrat aquest fet evident, és cert que és en la dècada dels anys 10 d'aquest segle, quan la reutilització i el reciclatge s'abroden d'una manera més integral a la festa. A cada festa hi ha un pla específic de recollida selectiva de residus a totes les barres de les comissions, a partir de 2017 arriba rel got reutilitzable per deixar de banda el got d'un sol ús i així reduir el volum de residus de la festa. A partir de 2019 s'inicia el projecte de recollida selectiva del guarnit un cop finalitzada la festa. La pandèmia estronca aquest projecte que és reprès en les festes de la recuperació fins arribar a la passada festa major.

1

L'any 2023, van ser Plaça Rovira, Plaça de la Vila, Llibertat, Mozart, Berga, Ciudad Real, Fraternitat de Baix,  Perill, Plaça del Nord, Lluís Antúnez-Placeta de Sant Miquel, Puigmartí i Verdi les comissions de veïnat que un cop acabada la festa van encoratjar-se a separar sostres, laterals i portalades per fraccions, amb la finalitat que la sostenibilitat de la festa arribés fins i tot al darrer moment. Aquestes comissions, l'any passat van ser 12, més del doble que en l'any 2022, quan en van ser tan sols 5. Entre les 12 comissions es va aconseguir reciclar:

- 300 Kg de cartró.

- 260 Kg de plàstic.

- 1.550 kg de fusta. 

Per altra banda, el 100% de les comissions que tenen barra, van participar de la recollida selectiva de la brossa. A totes les barres i carrers guarnit hi havia bujols que gràcies a la coordinació de Districte i amb l'ampliació de rutes de neteja van aconseguir que els residus de la festa es reciclessin al màxim. En total, durant tot el 2024 es va poder reciclar 53.240,78Kg de brossa. Entre aquets, cal destacar les següents fraccions:

- 12.787 Kg de paper.

- 17.160 Kg d'envasos.

- 23.292 Kg de vidre.

Amb totes aquestes accions, volem aconseguir que la Festa Major de Gràcia sigui un exemple de festa sostenible, que es realitzi reduint al màxim la seva petjada mediambiental. 

8