La Fundació Festa Major de Gràcia aposta per l'esport inclusiu

basquet

La Fundació Festa Major de Gràcia, com a entitat social i cultural de primer nivell al territori treballa des de fa molts anys la sensibilització, visualització i inclusió de la diversitat en el dia a dia de la societat gracienca. De fet, la Festa Major de Gràcia va ser de les primeres celebracions de cultura popular de tota la ciutat de Barcelona en treballar i impulsar construir una festa més inclusiva i adaptada a totes les diversitats, des de finals dels anys 90. 

77

Aquest 2024 hem anat una passa més enllà en el treball per la inclusió en les activitats de Gràcia. No només ens limitarem a fomentar la inclusió en les accions de festa major o en les activitats pròpies de la nostra entitat, sinó que ens hem involucrat de manera activa en la organització del Partit de Bàsquet Inclusiu de la jornada anual de l'Associació Units pel Bàsquet. Aquesta és una associació liderada per getsors esportius, apassionats per contribuir positivament a la societat mitjançant l’esport. La seva missió és molt més que organitzar esdeveniments; volem crear oportunitats per al creixement personal, la inclusió i la diversitat i en aquest projecte, conten amb l'aliança de la Fundació Festa Major de Gràcia. De fet, el logo de la nostra entitat es va poder veure tant al cartell de l'esdeveniment com a la samarreta de l'equipació especialment realitzada per aquest esdeveniment. 

44

El gran esdeveniment fou celebrat el dissabte 25 de maig a les 17:30h, enmarcat en la celebració de la Diada de l’U.E. Claret. Amb la passió pel bàsquet com a fil conductor, es va preparar un partit benèfic que no només va ser un espectacle esportiu, sinó que també va significar una oportunitat per unir a tothom (equips, associaions, entitats, gestors esportius i veïnat) entorn la mateixa causa. Al partit es van enfrontar dos equips de 9 jugadors cada un, Out Consumer i RSC Baller, formats per jugadors del Claret Llops i de l’equip d’ACIDH, però creant equips integrats per jugadores i jugadors tant de Claret com de l'ACIDH.

33

La Secció Esportiva de l’ACIDH va néixer amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva entre les persones amb intel·ligència límit o discapacitat intel·lectual lleugera com catalitzador  de les seves capacitats, fomentant així la igualtat d’oportunitats deixant de banda la discapacitat. La relació de la Fundació Festa Major de Gràcia amb l'equip de bàsquet d'ACIDH-Lluïsos ja ve de llarg, doncs l'any 2019, les seves jugadores foren les que reberen l'honor de pronunciar el pregó de la Festa Major de Gràcia en l'any que foren campiones del Special Olympic Games. L'ACIDH esports, en el seu àmbit d’actuació està basat amb la filosofia del programa internacional de Special Olympics que té com a missió proporcionar entrenament i competicions esportives a totes les persones amb discapacitat psíquica al llarg de la seva vida i en diferents modalitats, oferint l’oportunitat de desenvolupar les seves aptituds físiques i esperit de superació, gaudir moments de joia i compartir resultats, habilitats i companyerisme amb les seves famílies, altres esportistes i la comunitat en general. Les diferents pràctiques esportives que ofereix ACIDH faciliten el treball centrat amb la persona. A més a més la pràctica esportiva els aporta beneficis físics, psíquics i socials. 

99

En el partit, els dos equips van contar amb dos entrenadors-padrins que van ajudar a donar encara més difussió i visibilitat al projecte social que es volia desenvolupar. Aquests padrins foren els creadors de contingut digital especialitzats en el món del bàsquet: Roc Massaguer (Outcosumer) i RSC Baller (@rsc.baller). Per a aquest esdeveniment també es va contar amb un presentador de luxe: Òscar Cuesta, l'speaker oficial del Joventut Badalona. El partit va ser seguit per quasi 300 persones que ompliren el pati del Claret per veure el partit i el missatge d'inclusió i diversitat per fomentar el gaudi  a través de l'esport de qualsevol persona, sigui quina sigui la seva capacitat va poder arribar a milers de persones gràcies a la difusió a través de les xarxes socials.