Els Gegantons de la Festa Major, enguany també pregoners de la Festa!

gegants
  • Enguany se celebra el 25è aniversari de les figures creades per la il·lustradora Mercè Galí i la dissenyadora i constructora de gegants Àngels Jutglar, unes figures amb forma de sol i de lluna que representen el dia i la nit de la Festa Major

 

  • El pregó tindrà lloc, com cada any, la tarda del 14 d’agost des del balcó de la seu del Districte, a la plaça de la Vila de Gràcia

 

En Torradet i la Gresca, els gegantons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia i portats per la colla de Geganters de Gràcia, seran aquest estiu els encarregats de pronunciar el pregó que marcarà l’inici de la Festa Major de Gràcia de 2024. L’elecció vol ser un homenatge al 25è aniversari d’aquestes figures, nascudes el 1999 com a encàrrec de l’aleshores Federació de la Festa Major. El pregó tindrà lloc com cada any la tarda del 14 d’agost, i servirà per fer un homenatge als gegantons, un dels símbols per excel·lència de la Festa Major gracienca i unes de les peces d'imatgeria festiva més estimada per la canalla. El pregó, serà escrit conjuntament per la colla de Geganters i la Fundació de la Festa Major.

1

 

El projecte de crear una gegantons per la Festa Major s'inicia el 1998, amb la convocatòria per part de la Federació d'un concurs obert per fer un disseny i elaborar uns gegantons que puguessin desfilar per sota dels guarnits dels carrers i les places de la Vila. La proposta guanyadora fou la que els gegantons representaven un sol i una lluna, per simbolitzar les activitats diürnes i nocturnes de la Festa Major. El disseny escollit va ser el de Mercè Galí, il·lustradora i membre de la colla de Geganters, que es va inspirar en els Gegants del Carnaval de Solsona, mentre que la dissenyadora i constructora dels Gegants de Gràcia, Àngels Jutglar, va ser l’encarregada de la creació de les figures. Aquests gegantons són característics pels braços i mans de grans dimensions, que s’aixequen quan dansen i permeten picar de mans als espectadors dels cercaviles.

 

Els noms de Torradet i Gresca, al seu torn, van ser escollits per votació popular entre els nens i les nenes de les escoles de Gràcia i es van presentar en públic per primera vegada a l’ofrena de Sant Roc, el 16 d’agost del 1999, en plena Festa Major de Gràcia.

2

 

El 2017, els gegantons van experimentar una renovació completa, a càrrec de l’artista vilafranquina Dolors Sans, amb una restauració de la cara, nous braços, nous vestits i nous cavallets. El Torradet avui vesteix una camisa taronja, una faldilla de ratlles i una corbata llarga i exagerada estampada de sols, tot seguint el disseny original de Mercè Galí. La Gresca, al seu torn, vesteix un vestit blanc amb una sanefa estampada a mà amb estrelles, llunes i núvols, una estampació elaborada per membres de la colla de Geganters. També duu unes arracades d’estrelles i un collaret amb una gran lluna.

Aquest serà un dels plats forts de l'aniversari dels Gegantons de la Festa Major de Gràcia, que tindrà d'altres activitats i propostes que s'aniran desvetllant en els propers dies.