La Festa de "Guarnim les Escoles", una aposta per la infància

888

El passat divendres 31 de maig, la Plaça de la Vila es va omplir d'alumnat de diverses escoles per celebrar conjuntament la Festa Major de Guarnim. Aquest és el punt i final del projecte educatiu, lúdic i cultural "Guarnim les escoles" del curs 2023-24 amb el que volem arribar i involucrar a la infància en la Festa Major de Gràcia. Per fer-ho, confiem amb "l'Associació Guarnim les Escoles", una entitat formada per festeres i festers de diferents comissions que van a les escoles per tal d'explicar què és la festa major, com s'organitza, quin són els seus valors i quina la seva finalitat i potència en l'àmbit associatiu en la Vila de Gràcia. Les escoles que participen d'aquest projecte, tenen una primera sessió formativa i després, durant setmanes i mesos, l'alumnat es converteix en una comissió que prepara diferents aspectes de la festa: el guarnit, les actuacions culturals, el pregó, elements de cultura tradicional i popular, etc. El final del projecte arriba a la fi quan arriba la Festa Major de Guarnim. Aquell dia, els nens i les nenes es dirigeixen tots a la Plaça de la Vila, es passen el matí guarnint la seva part de plaça assignada i gaudeixen d'una petita festa major on no hi falta cap dels elements principals.

864

En l'edició de 2024 van participar les següents escoles: Nou Patufet, Reina Violant, Pare Poveda, Sagrat Cor (Diputació), Vedruna de Gràcia i escola Concepció. Els títols dels guarnits que van presentar aquell dia i que van treballar durant tot el curs tot separant i reciclant productes, plantejant dissenys, prototips, anàlisis d'estructures i materials van ser batejats amb els següents noms: "Jocs de taula", "Bosc de Monstres", "El meu veí Totoro", "La mar de divertit", "Ponyo al Penya-segat" i "Plàstics, no!". Durant tot el matí de la jornad, l'alumnat va estar muntant el seu guarnit sobre estructures de carpes de 3 metres per 3 metres, fent que la plaça anés acolorint-se i agafant presència de festa major.

355

A les 15h de la tarda, tots els guarnits estaven enllestits i com mana la tradició, s'inicià la festa major amb el llençament de la traca per avisar a tothom que els guarnits ja es podien visitar i que la festa havia començat. Acte seguit, nens i nenes de totes les escoles van pujar a l'escenari per tal de pronunciar el prgó que havien preparat de manera conjunta. El programa de la festa continuà amb una mostra de cultura popular i un petit cercavila que va donar la volta a tota la plaça de la Vila. L'acte va ser presidit pel Torradet i la Gresca, els gegantons de la Festa Major de Gràcia que aquest any celebren el seu 25è aniversari de vida. Per la plaça desfilaren capgrossos i gegantons de les escoles així com petits diables que encenien bengales i llençaven bombetes al seu pas. 

76

Després de les mostres de cultura popular van seguir algunes actuacions musicals i de dansa sobre l'escenari que els alumnes de les diferents escoles participants havien preparat per la jornada. En acabar, tots els nens i nenes van poder ballar conjuntament una dansa tradicional de la música folk que havien après a ballar aquell mateix dia: la polla d'Ours. La plaça s'omplí de dansaires i tradició amb aquests joves festers i festeres que són el present i futur de la festa. La festa prengué un descans per realitzar un berenar conjunt de germanor, a l'estil dels mítics sopars de veïns a la fresca que tant cohesionen al veïnat durant la festa major d'agost. 

44

En acabar el berenar, l'escola Concepció oferí el seu show musical amb la seva Big Bang "Storm Stars". En acabar l'actuació, les autoritats van pujar a l'escenari. Hi havia representació de la Fundació Festa Major de Gràcia amb la presidenta de l'entitat: Lina López;el president de la Federació de Colles de Sant Medir, Josep Antoni Torralba i el conseller de cultura del Districte de Gràcia, Àlex Monllaó. Ells van ser els encarregats de lliurar els premis dels guarnits i els obsequis i recordatoris de participació a totes les escoles que han participat aquest any. En el cas de la festa major de Guarnim, no hi ha classificació dels millors guarnits. Els premis, en aquesta edició van ser per a tothom i  van rebre un diploma amb una menció destacant algun element del seu guarnit. 

78

A les 17h els pares i mares de l'alumnat es van anar sumant a la festa mentre veien com els seus fills i filles s'havien convertit en festers i festeres per un dia. D'aquesta manera acabà la Festa Major de Guarnim i el projecte educatiu d'enguany, esperant obrir portes a aquests nens i nenes a les comissions de festes reals, donant-los veu i cedint-los un espai d'implicació en la festa major del seu carrer, plaça i barri. Així, la festa segueix apostant per la infància, per explicar-se i així fer-se entendre, estimar i perdurar en el temps, llegant a les generacions futures allò que vam rebre dels gracienc i gracienques que ens van precedir. 

33