EL CONCA CONCEDEIX EL PREMI NACIONAL DE CULTURA A LA FUNDACIÓ DE LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA

El passat dijous dia 15 de març el Consell Nacional de les Arts i la Cultura (CoNCA) va fer pública la decisió de concedir el Premi Nacional de Cultura 2018 a la Fundació Festa Major de Gràcia. Aquesta és la distinció cultural més important que es pot rebre a Catalunya.  Aquests premis vindiquen la creativitat com a veritable símbol d'un país amb dinamisme cultural que pren la cultura com a part constitutiva de la seva personalitat i identitat històrica. Cultura i societat civil són, per a Catalunya, un eix de passat, present i futur.

La Fundació Festa Major de Gràcia rep aquesta distinció en plena celebració dels 200 anys d’història de la seva festa major i en reconeixement a tota la seva trajectòria com a agitadora cultural de la Vila de Gràcia des de que es va constituir la Federació i després la Fundació. En el text amb el que el CoNCA va justificar la seva decisió va utilitzar les següents paraules: “Per la preservació d’una festa que, superant reptes i adversitats, ha complert dos-cents anys. Constitueix un veritable motor cultural de la Vila de Gràcia mitjançant l’impuls i el reforçament d’un vigorós teixit associatiu profundament arrelat que manté, amb un complet programa d’activitats, la tradició i el calendari festius. Amb el suport d’altres entitats col·laboradores, ha aconseguit que el barri de Gràcia de Barcelona sigui un dels indrets de més dinamisme i intensitat en la vida cultural i associativa de Catalunya”.

La concessió real del premi tindrà lloc el dia 29 de juny al teatre Zorrilla de Badalona, en un acte en que també es lliuraran les distincions a la resta de premiats. Aquests han estat quatre entitats i sis creadors del país: les fundacions Pau Casals i Festa Major de Gràcia, el Centre de Titelles de Lleida, els escriptors Jordi Pàmias i Valentí Puig, els directors d’escena Josep Anton Codina i Albert Vidal, l’artista visual Fina Miralles, l’il·lusionista Hausson (Jesús Julve) i el magazín digital Catorze.