Promovem el pessebre català

pessebre

Des de la Fundació Festa Major de Gràcia volem promoure la cultura popular catalana i, per aquest motiu, enguany sumem dues iniciatives per a promoure la tradició del pessebrisme a la Vila de Gràcia. El costum de fer el pessebre a Catalunya ve de lluny, als volts de 1300 ja tenim constància documentada de l’existència de pessebres a catedrals, esglésies i convents. Al segle XVI els pessebres arriben a les cases aristocràtiques i al segle XVIII el fet de muntar el pessebre es popularitza tant i arriba a tantes cases, que veiem com l’any 1786 neix la tradicional Fira de Santa Llúcia, on tothom podia aconseguir allò necessari per a bastir el pessebre casolà. 

Al Cicle de Nadal 2019-2020, d'una banda, ens sumem a la iniciativa promoguda el 2018 per les associacions de comerciants de Torrijos i de Travessera Centre, el Concurs Infantil de Pessebres. La canalla de la Vila de Gràcia d'entre 3 i 17 anys podrà presentar-s'hi a través de diferents categories segons l'edat: 3-7 anys; 8-12 anys; 13-17 anys; i una categoria grupal. Les bases estan recollides aquí: 

cartell concurs pessebres

Caldrà portar-lo a Can Musons del 18 de novembre a màxim el 12 de desembre. Posteriorment, durant la campanya de Nadal, els pessebres estaran a aparadors de botigues gracienques i després s'exposaran també a Can Musons. 

Per altra banda, l'altra iniciativa serà promoure un "Curs monogràfic de construcció de pessebres" on durant dues hores un membre dels Pessebristes de Ciutat Vella ens explicarà com treballar la molsa i el suro per a afegir per exemple una cova al nostre pessebre. El curs es farà el 3 de desembre a les 18:30h a Can Musons i serà gratuït. Complementarà aquesta activitat una xerrada sobre pessebrisme el 18 de desembre a les 19:30h. 

Esperem amb aquestes iniciatives fomentar la tradició de fer el pessebre a la nostra Vila promovent-ho entre diferents segments de públic. Tot plegat, muntant com sempre el nostre pessebre monumental amb figures de fins a 30cm. que es podrà visitar a partir del dia 9 de desembre.