Enguany investiguem sobre el mite dels Reis Mags a l'exposició nadalenca

Exposició Reis Mags 2019

La Fundació Festa Major de Gràcia ha produït una nova exposició nadalenca, gràcies al suport rebut pel Departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya. 

Si el 2018 es va parlar sobre la rellevància de la llum com a centre de totes les tradicions nadalenques, la temàtica tractada aquesta vegada és més d'anàlisi iconogràfic i social: posem el focus en els Reis Mags de l'Orient en una exposició que porta per títol "Benvolguts Reis Mags... qui sou?"

La mostra pretén posar sobre la taula l’origen, evolució i transformació del mite dels Reis Mags al llarg dels segles. Quan es va decidir que eren 3 i per què? Reis o Mags, a què es dediquen? Sempre s'han representat com "el blanc, el ros i el negre"? Darrera aquesta llegenda podem copsar els valors de la societat catòlica i occidental al llarg dels segles i com aquests han perdurat fins l'actualitat. Per altra banda, l'exposició també explicarà quins personatges i patges ajuden a Ses Majestats a Catalunya i quines tradicions perduren avui dia lligades a la diada de Reis.

Davant de possibles dubtes, cal puntualitzar que, malgrat el títol pugui resultar provocatiu, la mostra és apta per a infants, doncs en cap moment desvetlla el pacte col·lectiu per a mantenir viva aquesta tradició. Se'n pot fer una lectura de la informació que s'ha anat investigant al llarg dels segles sobre els misteriosos Reis Mags, que només es deixen veure un cop l'any. 

L'exposició nadalenca es podrà visitar, juntament amb el Pessebre Monumental, del 9 de desembre de 2019 al 2 de febrer de 2020 a l'Espai Cultural Can Musons (carrer Alzina, 9) en horari de 17 a 21h de dilluns a dijous i de 10 a 13:30h els divendres. Comptarà a més amb dues activitats complementàries per a ampliar-ne la informació. D'una banda, la conferència "Les cavalcades de Reis a Barcelona. Dels precents a la inclusió"per copsar l'evolució i la rellevància de la cavalcada de Barcelona, que va ser la primera en tot l’estat i que actualment representa l'espectacle de carrer més gran de tota Europa. Es farà el 12 de desembre a les 19:30 hores a Can Musons i anirà a càrrec de Ricard Fernández Valentí i en col·laboració amb el Taller d’Història de Gràcia. D'altra banda, una visita guiada de la mà de Joan Sánchez, comissari de l'exposició, el 19 de desembre a les 19:30 hores a Can Musons