Expliquem el pessebrisme a la canalla de la Vila

visites

Un any més, la Fundació Festa Major de Gràcia aprofita les festes nadalenques per obrir les seves portes als i les escolars de la Vila de Gràcia. En la seva visita l'alumnat realitza una visita guiada a l'entitat, als pessebres monumentals i a l'exposició que presideix el cicle de Nadal aquell any. D'aquesta manera, es compleix amb el fi fundacional de l'entitat de difondre la cultura popular i tradicional catalana a tots els públics més enllà de l'organització del cicle festiu de l'any i de la pròpia Festa Major de Gràcia que dona nom a l'entitat.

porta

Les exposicions de Nadal que organitza i produeix la Fundació giren a l'entorn d'alguna tradició nadalenca i serveixen per aprofundir-ne en el seu coneixement anant a buscar el seu origen i com han anat evolucionant fins arribar als nostres dies. L'exposició d'enguany parlava del Pessebre. Més enllà del significat religiós del mateix, es parlava d'aquesta manifestació cultural des de l'etnologia, la tradició, l'art i l'artesania. En la visita, els escolars van poder descobrir la globalitat del fenòmen pessebrístic des del seu naixament, la difussió per tot el món, principals zones de producció pessebrística, la figura dels pessebristes, els constructors de figures, els oficis que giren al voltant d'aquesta tradició i les mil i una manera de representar el naixement de Jesús adaptat a cada cultura que el realitza.

fanalet

En acabar la vsita guiada de l'exposició es va poder mostrar el pessebre monumental tradicional de l'entitat realitzat per Toni Guitart i el pessebre monumental de figures de Playmobil realitzat per Martí Urgell. Un cop concluida la visita, els i les alumnes van poder realitzar el taller de fanalets. Amb aquesta acció artística i creativa es vol recuperar la tradició d'anar a rebre als Reis i a les Carteres Reials amb els seus fanalets per marcar el camí per on han de passar. Tots els nens i nenes van poder realitzar les seves creacions amb pintura, cola i gomets i van poder endur-se el seu propi fanalet a casa. 

Enguany han realitzat la visita guiada i el taller 237 nenes i nens provinents de 5 escoles diferents del Districte de Gràcia. La majoria de visites van ser d'alumnes de 1r, 2n i 3r de primària.

classe