LA CAVALCADA DE LA TORNADA A LA NORMALITAT

cavalcada

Les Carteres Reials Ona, Sitar i Estel de Foc arribaran amb tot el seu seguici de patges carters el proper 4 de gener a Gràcia. Després de dues edicions amb canvis i adaptacions degut a la pandèmia de covid-19, per fi la cavalcada torna a sortir el carrer per omplir-los de màgia gràcies a tots els seus seguicis provinents d’Orient.

 

El recorregut:

Les tres carteres iniciaran la seva desfilada a les 17:30h a Gran de Gràcia amb els Jardinets de Gràcia. Durant el recorregut, podran retrobar-se amb centenars de persones que les vindran a saludar. El recorregut per a l’edició de 2023 serà el següent: Gran de Gràcia, Montseny, Perla, Sant Lluís, Torrent de les Flors, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla, Diluvi i Plaça de la Vila de Gràcia. En arribar a la plaça, les autoritats rebran a les emissàries de Ses Majestats d’Orient i les acompanyaran fins al balcó del Districte, des d’on saludaran a tot el públic. En acabat, es dirigiran a la Carpa Reial, per recollir en mà totes les cartes dels nens i nenes.

Les novetats en el vestuari:

Tot i que el vestuari de les Carteres Reials es va estrenar l’any 2021 en plena pandèmia i en el context del campament reial, aquest 2023 serà la 1a vegada que es vegin en cavalcada. El vestuari va ser creat i dissenyat per Leo Quintana seguint els models que apareixen a les il·lustracions del conte “Un estel sota el braç” de Montserrat Balada i Marta Montañà. El vestuari reforça la idea i el missatge d’interculturalitat ja que cada Cartera Reial llueix elements identificatius de la seva zona d’origen: La Vella Europa, l’Índia i l’Àfrica Negra.

Durant aquesta anys d’aturada, la Fundació Festa Major de Gràcia va voler incrementar el valor social de la cavalcada a través de la renovació del vestuari. La marca Diamcoop – empresa de moda africana confeccionada per exmanters- va realitzar el vestuari del seguici de l’Estel de Foc amb teles provinents del Senegal.

Per altra banda, sent coherent amb el missatge d’apoderament femení que transmet la història de les tres Carteres Reials, el vestuari dels seguicis de l’Ona i la Sitar van ser realitzats per la marca Dona Kolors, una empresa amb un fort compromís social que dona oportunitats econòmiques i laborals a dones en risc d’exclusió social.

bla

 

Noves maneres de transportar-se:

La Cavalcada de 2023 està fent esforços per adaptar-se a la realitat actual. Cada cop més conscients de la petjada que deixen les nostres accions en el medi ambient, des de la organització s’està treballant per limitar la presència de vehicles rodats a motor que en aquests recorreguts de marxa curta on el motor no deixa d’engegar i aturar en tot moment contamina molt més. Per aquest motiu, aquest 2023 les Carteres Reials faran el seu recorregut triomfal en bicis rickshaw.

 

La força de la gent:

La Cavalcada de les Carteres Reials és ben especial per diversos motius. En primer lloc perquè les protagonistes són dones: les Carteres Reials. En segon lloc per la data: el 4 de gener. En tercer lloc per la organització: no la organitza cap Ajuntament, si no la pròpia societat civil organitzada sota el paraigües de la Fundació Festa Major de Gràcia. Els festers i festeres de les diferents comissions porten mesos preparant decoracions, elements d’atrezzo, repassant vestuari i buscant com solucionar problemes tècnic de llum i so.

No obstant, la cavalcada és possible gràcies a les més de 500 persones voluntàries que provenen de diferents entitats i escoles i que conformen el seguici de les Carteres Reials. En aquesta edició, com des de fa molts anys han col·laborat entitats gracienques com la Federació de Colles de Sant Medir, els Castellers de la Vila de Gràcia, que la tarda del 4 de gener oferiran a tots els visitants de les Carteres xocolata calenta amb melindros (també hi haurà opció per al·lèrgics al glúten i per intolerants a la lactosa). També participen els Geganters de Gràcia que creen la seva pròpia comparsa encapçalada pels Gegantons de la Festa Major de Gràcia: en Torradet i la Gresca, així com per en Pepitu Campanar. A més, juntament amb en Pau i la Llibertat seran els encarregats de lliurar la sal i el pa a les Carteres Reials com a símbol de benvinguda, així com la clau màgica que obre totes les portes de la Vila de Gràcia. Però aquí no acaba el llistat d’entitats que col·laboren: també ho fa Voluntaris 2000 i l’ACIDH (El centre d’integració i desenvolupament per a persones amb intel·ligència límit.

La Cavalcada de 2023 serà més participativa i teatralitzada que mai. Per aquest motiu també s’ha contat amb la col·laboració del Grup de Teatre Casal Corpus i el Grup de Teatre del MJS dels Salesians de Sarrià. La música i la dansa aniran a càrrec dels seguicis de patges ballarines que han estat formades a l’acadèmia Body Bcn-Danzarabic.

marta

Les escoles de la Vila també han volgut participar formant les seves pròpies comparses com són el cas del Nou Patufet o La Salle, que també ha col·laborat cedint els seus patis per tal que els voluntaris puguin guarnir les carrosses que el dia 4 ocuparan les Carteres Reials.

Com a novetat, la Fundació Festa Major de Gràcia ha signat un acord de col·laboració amb l’escola de maquillatge professional Cazcarra. Les i els estudiants d’aquesta escola seran els encarregats de posar més màgia sobre els rostres dels patges i patgesses. A més a més, oferiran un taller de pinta-cares infantil a la Plaça de la Vila de 17 a 18:30h per tal de deixar ben guapos a tota la canalla que està esperant l’arribada de les Carteres a la Seu del Districte.

I com sempre, la cavalcada tampoc seria possible sense el recolzament del Districte de Gràcia – Ajuntament de Barcelona i el patrocinador oficial de l’entitat organitzadora: San Miguel.