La Presentació de La Festa Major de Gràcia

La Presentació de La Festa Major de Gràcia

Des de meitats del segle XX, la Festa Major de Gràcia és presentada i anunciada en el marc de les celebracions de la diada de Sant Jaume. En aquells anys era costum aprofitar la revetlla de Sant Jaume per a que els veïns anunciessin a tothom quins carrers es guarnirien aquell any penjant la senyera i la bandera de Gràcia al tram de carrer que guarnirien. Era una espècie de senyal que anunciava la imminència de l’arribada de la festa major en menys d’un mes.

En l’actualitat, aquesta tradició ha arribat als nostres dies i es celebra el divendres més proper a la diada de Sant Jaume amb un acte a la Plaça de la Vila que marca el tret de sortida dels preparatius finals de la festa major. És un acte de retrobament i contacte entre tots els festers i els membres de les colles de cultura popular que participaran també en aquest acte ja que es comença amb una cercavila que creua la plaça i arriba fina a la porta del Districte amb la col·laboració de totes les colles de cultura popular de Gràcia.

Amb els balls dels elements de cultura popular, també arriben els parlaments de les autoritats, l’entrega de banderes als nous carrers que es sumen a la festa major i la proclamació des del balcó de les dates d’aquell any i de tots els carrers que es guarniran seguits del dispar d’un tret de trabuc. Un altre dels moments àlgids de la festa arriba quan es presenta oficialment la samarreta. Aquest procés es fa aixecant dos pilars de quatre amb els Castellers de la Vila de Gràcia on les anxanetes, en coronar el castell, ensenyen la samarreta nova al públic. Aquest acte compta amb un altre moment de molta càrrega simbòlica que és el ball del gegantó Torres amb la samarreta de la festa major al braç. El gegantó Torres és un element festiu que reprodueix la figura d’un president de la Fundació que va liderar l’entitat durant quasi 20 anys. En finalitzar l’acte, la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, juntament amb les autoritats presents a l’acte procedeixen a canviar la samarreta al gegantó per tal que llueixi ja la samarreta actual. D’aquesta manera, la festa d’aquell any ja comença a caminar.