El BICENTENARI DE LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA JA ESTÀ INAUGURAT!

 

L’envelat del Bicentenari va ser el primer escenari de la inauguració oficial del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia que es va celebrar el 2 de maig de 2017 a les 19:30h. S'ha construït amb tècniques modernes i tenint en compte les mesures de seguretat necessàries, però no té res a envejar a les estructures originals del segle XIX. L'envelat romandrà als jardinets de Gràcia fins a l'agost i ja llueix com a símbol del bicentenari i seu de les principals activitats que s’hi celebrin fins la setmana gran gracienca.

L'acte inaugural del bicentenari –que se celebrarà fins al maig de l'any vinent– va començar amb una visita institucional a l'envelat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello; la exregidora del Districte de Gràcia, Maite Fandos (en representació de la Presidenta de la Diputació de Barcelona, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, van descobrir conjuntament la tela que obria pas i donava accés a l’envelat del Bicentenari, metàfora de l’inici d’aquesta any tan important per tots. Un cop dins, acompanyats del patronat de la Fundació de la Festa Major de Gràcia i de les autoritats assistents a l’acte, van veure l'exposició “Envelats: arquitectura singular i símbol de Festa Major” –juntament amb altres edils del consistori– i van seguir amb atenció les explicacions del comissari dels actes del bicentenari, Josep Mañà. L'envelat serà l'escenari de gairebé tot el que passi entre el maig i l'agost i, a banda d'exposicions –se n'hi faran dues més–, hi ha previstos conferències, concerts, tallers i representacions teatrals.

Un cop acabada la visita a l'envelat, les autoritats i el patronat van ser rebudes per un seguici inaugural -al més estil Festa Major- que estava composat per la Banda de Ministrers de la Vila de Gràcia (formada per músics de diferents entitats gracienques interpretant una peça composada per Jordi Fàbregas per a l’ocasió), els representants de les colles de cultura popular de Gràcia i pels gegants de Gràcia, en Pau i la Llibertat, que van acompanyar-los amb el seu ball fins al pati del Palau Robert. Allà, Puigdemont va elogiar la festa major i va afirmar que és “un veritable referent de la cultura popular i tradicional del nostre país”. “Un país que sap conservar les seves tradicions, sobretot les populars, és un país culte i civilitzat; però si a més de preservar les tradicions sap fer-les presents i llegar-les a les generacions futures, llavors és una societat on val la pena viure perquè és una societat que té futur”, va dir el president, que va considerar la festa major de Gràcia “l'expressió més eloqüent de la vocació” que té Catalunya com a país. “Si volem saber com és un poble cal mirar com es tracta a si mateix; com tracta, sobretot, la seva cultura i les seves tradicions, allò que diu al món com és una societat”, va continuar.

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, per la seva banda, va dedicar paraules d'agraïment a les persones que durant 200 anys d'història han mantingut viva la festa major. “Cap fet i cap esdeveniment és memorable sense la gent que el fa possible”, va destacar Carbonell.

Tot seguit, actors de la cantera del Cercle de Gràcia, sota la batuta d’en Leo Quintana i Guillem Peire, van representar una breu obra teatral anomenada “Veus de Festa Major”. Amb un aire desenfadat, còmic i festiu, diferents personatges de diferents generacions van explicar fites memorables dels 200 anys d’història de la nostra Festa Major. Amb un final de balls de gegants, pilars dels Castellers de la Vila de Gràcia i el públic ballant al ritme d’”Alegria, és Festa Major” de la Trinca mentre encenien les bengales es va convidar a tothom a brindar per aquest Bicentenari amb la cervesa del patrocinador oficial “San Miguel”. La Cuina del Blues va amenitzar la festa fins a les 22h mentre el públic assistent accedia a visitar a l’envelat i tornava al jardí de Palau Robert gaudint de la celebració.