GRÀCIA RECUPERA LES CATIFES FLORALS PEL BICENTENARI!

El proper dissabte 3 de juny, les catifes de flors tornaran a Gràcia per engalanar els carrers. L’origen dels actuals guarnits que caracteritzen la Festa Major de Gràcia van ser florals i vegetals. Hi ha constància escrita i fotogràfica de finals del segle XIX amb carrers graciencs guarnits amb garlandes de boix, fulles, branques de palmera i flors encastades a les trenes vegetals i als balcons. En el marc del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, es vol retre homenatge a aquest origen vegetal realitzant un intercanvi amb les dues manifestacions de la cultura popular catalana que encara conserven aquesta manera de treballar que són les enramades i les catifes florals.

Les catifes de flors segueixen engalanant de manera vegetal molts carrers catalans per celebrar el Corpus.  El Corpus Christi és una festa d’origen catòlic que es va celebrar a Barcelona per primer cop el 1320 i que consisteix en la veneració pública de l’eucaristia tot exaltant la doctrina del cos de Crist.

L’acte més important d’aquesta festivitat era la processó, la qual estava formada per una representació de tots els estaments de la societat del moment que desfilaven al davant de la custòdia, receptacle on es guarda l’hòstia consagrada.

Una part de la processó era la que estava integrada per els entremesos, que no deixaven de ser representacions senzilles de diferents passatges de les sagrades escriptures i que tenien un caràcter alliçonador per a la població. Molts d’aquests entremesos eren antigues tradicions paganes i pre-cristianes que es van integrar a la processó per tal de normalitzar-les i cristianitzar-les, tradicions que hem heretat avui i que integren part de la majoria de cercaviles de cultura popular d’arreu: balls de diables, bestiari, gegants, ball de bastons, ball de cercolets...

Per retornar les catifes florals a Gràcia, volem celebrar una jornada d’intercanvi liderada per la Federació Catalana de Catifaires on festers i membres de les colles de cultura de Gràcia treballin colze a colze per engalanar la Plaça de la Virreina i la Plaça de la Vila. Així doncs, el proper dissabte 3 de juny de 2017 us convidem a participar a la festa de les Catifes Florals. De 8 a 14h hi haurà el muntatge de catifes a les places amb uns parlaments oficials a Plaça de la Vila a les 14:30h per inaugurar les catifes que es podran veure tota la tarda fins a les 19h, quan el cercavila on participaran els Gegants de Gràcia, els Trabucaires, el Drac de Gràcia i la Diabòlica de Gràcia desfaran les catifes florals com mana la tradició. El recorregut s’iniciarà a Plaça de la Virreina, baixarà Torrijos, girarà per Puigmartí per enfilar Penedès i entrar a Plaça de la Vila. Un cop acabats els lluïments es realitzarà una guerra de flors entre els assistents.