SANT ROC, BEN PRESENT PER FESTA MAJOR

sant roc

La devoció de Gràcia per Sant Roc va arribar a ser tant gran que molts cregueren que en podria haver arribat a ser el patró o que fins i tot la Festa Major de Gràcia es feia en el seu honor. Des de fa molts anys, la Fundació Festa Major de Gràcia i les colles de cultura de Gràcia organitzen una diada especial cada 16 d'agost, segon dia de la festa major, per retre homenatge al sant. Enguany, la cercavila de colles i autoritats sortirà de Plaça de la Vila a les 10:30h per arribar a la capelleta de Sant Roc (fornícula del carrer Llibertat amb cantonada a Fraternitat) sobre les 11h. Un cop allí les colles ballaran davant la capella i els castellers alçaran el seu pilar perquè l'anxaneta renovi el ram de flors que acompanyarà al sant durant tot l'any. 

8

Enguany, la imatge de la capella de Sant Roc davant de la qual es realitzen els balls d'homenatge durant la Festa Major de Gràcia ha estat restaurada per la comissió de festes del carrer de la Llibertat. Els festers i festeres, dins de les celebracions del 150è aniversari de guarnit al seu carrer, van realitzar la restauració de la peça i se'n va investigar l'origen. La imatge de Sant Roc que presideix la cruïlla data de la dècada dels anys 50 del segle passat.

El mateix dia 16 d'agost però a les 18h, es realitzarà una ruta guiada per les diferents capelletes de Sant Roc que hi ha disseminades per la vila, amb una aproximació a la figura del sant, els orígens de la devosió a Gràcia i el que ha representat i representa pels graciencs o gracienques. Aquesta visita és gratuïta i serà realitzada per l'activista cultural Guillem Roma i s'hi podrà accedir realitzant reserva prèvia a través d'un formulari de google. Aquest formulari estarà actiu a partir del 12 d'agost. En la resposta de confirmació, la organització comunicarà el punt de sortida. Per accedir al formulari, premi AQUÍ.

La presència de Sant Roc a la festa major de 2023 no s'acabarà aquí. El dia 18 d'agost a les 19h a l'espai gastronòmic de la festa de la Placeta Manuel Torrente es presentarà el llibre "Sant Roc a la Vila de Gràcia" de l'editorial Saïm Edicions. A la conferència de presentació hi intervindrà Guillem Roma, autor del llibre i Tolo Albertí, editor. En acabar la presentació, el públic podrà adquirir el llibre i endur-se'l signat pel propi autor.

9