Seguim lluitant per una festa més sotenible!

got

La Festa Major de Gràcia és una festa compromesa amb la seva societat i amb el seu entorn. Per aquest motiu es desenvolupa un seguit d’accions per tenir cura del planeta i minimitzar l’impacte mediambiental de la festa.

 

    1. Gots reutilitzables

La Festa Major de Gràcia és pionera en l’erradicació del got d’un sol ús a les festes barcelonines. El got reutilitzable és present a la festa des de 2017 i la ciutadania ja té assumida aquesta realitat que ha ajudat a reduir tones i tones de residus.

 

Aquest got es podrà llogar per 1€ a totes les barres de la Festa Major de Gràcia quan es vagi a realitzar la primera consumició i es podrà retornar a qualsevol de les barres de les comissions oficials de festa major. El veïnat i els i les visitants podran portar-se gots de casa o d’altres espais, però a les barres de les comissions només es podrà retornar el got oficial de la festa.

 

Celebrem aquesta mesura que any rere any redueix el volum de residus que genera la festa. L’any 2017, primer any de la prova pilot del got reutilitzable es va estalviar un total de 1.615kg de residus plàstics, l’any 2018 en van ser 2.828kg i el 2019 la xifra va ser de 2.789k, estabilitzant-se aquesta xifra l’any passat.

 

gots
    1. Campanya de recollida selectiva a les barres

La Festa Major de Gràcia creu i fomenta el reciclatge. Per aquest motiu totes les barres de les comissions de la Festa Major de Gràcia tindran bujols de diverses fraccions per reciclar els residus que es generen. Per la seva part, Districte de Gràcia coordinarà amb Fundació Festa Major de Gràcia un servei especial de recollida selectiva dels residus generant uns dispositius de recollida especials comissió per comissió que duplica el servei habitual a Gràcia durant la setmana de festa major.

 

    1. Èxit a la Campanya de recollida selectiva dels guarnits

És per tothom conegut que els guarnits de la Festa Major de Gràcia que realitzen els veïns, veïnes i membres de les comissions de festes són el resultat de molts mesos de reciclatge i reutilització. Des de fa uns anys, des de la Fundació Festa Major de Gràcia volem incentivar a les comissions a que un cop acabada la festa major, aquests guarnits es separin i es reciclin.

 

Enguany hem aconseguit que de 5 comissions que van participar en aquest projecte es passi a la xifra de 12 comissions en l’edició de 2023. Les que realitzaran aquest projecte seran Plaça Rovira i Trias, Plaça de la Vila i els carrers de Llibertat, Mozart, Berga, Ciudad Real, Fraternitat de Baix, Perill, Plaça del Nord, Lluís Antúnez-Placeta de Sant Miquel, Puigmartí i Verdi.

 

Gràcies a la prova pilot realitzada en 2022 on es va reciclar el guarnit de només 5 comissions, es va aconseguir 80kg de cartró, 65 kg de plàstic i 210 Kg de fusta. Enguany, amb 12 comissions reciclant el 100% del seu guarnit enlloc de 5 seguim treballant i avançant a bon ritme per reduïr l’impacte mediambiental de la nostra festa.

samarreta

 

    1. La samarreta festera.

La samarreta de la Festa Major de Gràcia 2023 serà una samarreta compromesa amb el medi ambient i de qualitat. Serà una samarreta 100% de cotó i aquest cotó serà orgànic i per tant, en el procés de planta, recol·lecció i tractat haurà seguit un procés 100% sostenible. A més les samarretes no aniran embossades una a una amb la voluntat de no generar més residus innecessaris.

5. La bossa de la Festa Major de Gràcia. 

Enguany també la bossa de festa major treballa per aconseguir major sostenibilitat i reduir l'imapcte medioambiental de la festa. Per aquest motiu, la bossa festera enguany no és de cotó. La bossa està feta amb fil fet d'ampolles reciclades. A més a més, enguany és impressa a sang, fet que fa que el disseny arribi fins a tots els límits de la bossa.

bossa