Lliurats els premis del Concurs Literari Vila de Gràcia 2024

concurs literari

El passat 25 d'abril de 2024, a les 19h de la tarda i al teatre del Centre Moral de Gràcia es lliuraren els premis del 21è Concurs Literari Vila de Gràcia. Aquests són reconeguts com els "Jocs Florals de la cultura popular gracienca" ja que els seus organitzadors són la Fundació Festa Major de Gràcia, la Federació de Colles de Sant Medir i el Centre Moral de Gràcia. En l'edició de 2024, celebrem que a aquesta taula d'entitats organitzadores s'hi hagi sumat l'Associació Cultural l'Independent de Gràcia. Sumant aquesta sinergia aconseguim que el concurs guanyi una nova secció de textos periodístics, ampliant així les possibilitats de participació de més població que és al cap i a la fi, el que busca aquest concurs: fomentar la participació ciutadana en el camp literari a través de la cultura popular.

Des de l’organització celebrem que aquesta edició hagi tornat a promoure la participació de tanta gent de diversos punts dels Països Catalans. La digitalització de la rebuda d’obres realitzada per la pandèmia i la major difusió del mateix ha fet que enguany rebéssim un total de 86 obres de 59 persones diferents i de 24 poblacions diverses. Aquest 2024 ens han arribat propostes des de La Ràpita, Salt, Les Cabanyes, Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, Belianes, Gurb, l’Ametlla del Vallès, Mataró, Calonge, Badalona, Santa Margarida de Montbui, Girona, Manresa, Berga, Lleida, Arenys de Munt, Vilanova i la Geltrú, Arbúcies, Almacelles, Balaguer, Blanes i Gavà.

L'acte, fou presidit pels representants de les entitats organitzadores: Lina López, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia; Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir; Carlos Pablos, president del Centre Moral de Gràcia i Cristina Gispert, secretària de l'Associació Cultural l'Independent. També completaven la presidència Àlex Monallaó, conseller de cultura del Districte de Gràcia i Victòria Alsina, presidenta del Districte de Gràcia. Després dels parlaments de benvinguda, s'inicià el lliurament de premis del concurs. 

abril
  • El premi “JOCS FLORALS” de participants entre 12 i 14 anys va ser per l’obra “Salvant els guarnits” d’Abril Vila López! El premi fou un diploma, un obsequi florar i un val de 50€ per bescanviar a la llibreria Atzavara del carrer Escorial.
2
  • El premi en la categoria de textos teatrals fou per l’obra “No t’enamoris de mi” de Cesc Colomina. El premi fou un diploma, un obsequi floral i 400€
co
  • El premi “L’Independent-Camina” de l’Associació Cultual de l’Independent fou per Conxa Marqués Franco pel seu article-reportatge  “Mans de Festa Major”. Com a premi s'endugué un diploma, un obsequi floral i 150€.

En aquest punt, l'acte tingué un breu descans on es va poder gaudir de l'actuació de la coral COR9, una formació del Centre integrada per cantaires adolescents. Van oferir un repertori de cant coral amb dues peces acompanyades per una guitarra, un altra de percussió amb el cos i un altra tocant l'ukelele. En acabar aquesta fantàstica actuació, l'acte continuà lliurant els premis en la categoria de contes i poesia. 

9

S'inicià primer el lliurament de premis de Contes i Relats Breus. Dins d’aquesta secció hi ha 3 categories: una on el motiu central del conte sigui la Festa Major de Gràcia, un altra on el motiu sigui la festa de Sant Medir i un altre on la temàtica sigui lliure. Les obres guanyadores van ser premiades amb un diploma, un obsequi floral i un premi econòmic de 250€. Aquestes foren les obres guanyadores:

7
  • L’obra guanyadora de contes inspirats en Sant Medir és “Abanderada” de Núria Bernat Palau.
4
  • L’obra guanyadora de contes en temàtica lliure és “La nina de drap” de Lourdes Rizo Rey.
6
  • L’obra guanyadora de contes inspirada en la Festa Major de Gràcia és “Una festa, moltes mirades” de Clara Martín Grau.

L'acte continuà amb la proclamació dels Premis Literaris Vila de Gràcia en la secció de POESIA. Dins d’aquesta secció, com en l’anteriorment proclamada, també hi ha 3 categories: una on el motiu central de l’obra sigui la Festa Major de Gràcia, un altra on el motiu sigui la festa de Sant Medir i un altre on la temàtica sigui lliure. Les obres guanyadores seran premiades amb un diploma, un obsequi floral i un premi econòmic de 250€. Aquestes foren les obres guanyadores:

3
  • L’obra guanyadora de poesia inspirada en Sant Medir és “El secret de l’ase” de Chiara Elia.
5
  • L’obra guanyadora de poesia en temàtica lliure és “On t’amagues, petit?” d’Oriol Solà i Prat.
  • L’obra guanyadora de poesia inspirada en la Festa Major de Gràcia és “Les festes majors de Gràcia: una oda a la tradició i l’alegria” de Jordi Bruch Roura.

Després de lliurar el darrer premi, l'escenari del Centre s'omplí de cantaires de la coral Baluern, un altre secció del Centre Moral de Gràcia que està integrada per uns cantaires més veterans. Baluern oferí un repertori divers on es pogueren escoltar peces d'òpera, havaneres i sardanes. Aquest va ser el colofó amb el que es posà punt i final a aquest 21è Concurs Literari Vila de Gràcia. 

6