Taller d'art efímer amb les Enramades de Sallent

enramada

El passat 27 de maig al matí, en el marc de la preparació de Fundació Festa Major de Gràcia per celebrar el seu primer Corpus, es va programar a Can Musons unes jornades formatives sobre art efímer festiu en col·laboració amb l'ICUB-Ajuntament de Barcelona. En primer lloc gràcies a Amadeu Carbó, memebre dels Catifaires de Gràcia i del Taller Sant Camil es va oferir una breu conferència sobre l'origen de l'Ou com Balla. A més a més, oferí un taller per adaptar aquesta realitat festiva del Corpus al context de sequera i emergència climàtica que estem vivint. Per tal de fer seguir fent "ballar" els ous sobre les fonts que no són de circuit tancat d'aigua, s'ha ideat un sistema on l'ou balla impulsat per l'aire enlloc de per l'aigua. Al taller es va poder veure in situ el procès d'elaboració.

ou

A continuació, un grup de 15 enramadores sallentines van oferir els seus coneixements a les persones que van assisitir al curs per tal d'aprendre a fer enramades i flors de paper. Degut a la sequera i a una plaga d'un insecte que ataca les boixeres, les trenes d'enramada no van poder ser de fulla de boix, sinó de llentiscle. No obstant, es van poder realitzar les trenes amb llentiscle on incoporaven branques de romaní i farigola per tal de perfumar l'ambient. Aquestes garlandes vegetals tan típiques de la festa de les Enramades de Sallent, seran les que per Corpus decoraran el pati de Can Musons on instal·larem l'Ou com Balla.

ga

En paral·lel, un altre grup de persones es va disposar a aprendre a fer les tradicionals flors de paper que decoren les garlandes vegetals. Aquesta tècnica, atesorada per dues enramadores de dos carrers diferents de Sallent va ser molt ben rebuda, ja que és una tècnica en desús que tan sols dominen la Dolors i la Lluïsa com una artesania quasi en perill d'extinció. 

flor

El matí d'art efímer festiu va concloure amb un dinar de germanor entre les dues festes: la Festa Major de Gràcia i les Enramades de Sallent.

bi