Corpus: on tot comença!

expo

Enguany la Fundació Festa Major de Gràcia es suma al Corpus de la ciutat com a un espai festiu més. Per celebrar-ho, es construirà per primer cop un Ou com Balla al pati de la nostra seu i s'estrenarà una exposició divulgativa sobre la festa del Corpus de producció pròpia. La expo duu per nom: "Corpus: On tot comença" i ha estat produïda de manera conjunta entre la Fundació Festa Major de Gràcia i el Taller d'Història. 

Comissariada per Josep Maria Contel i Joan Sánchez, l'exposició comença posant en context l'origen medieval de la festivitat del Corpus Christi. No obstant, l'accent de la mostra, com es pot veure al llarg de tot el disseny de la expo es posa  en la gent i en com aquesta, al llarg dels segles ha anat celebrant al carrer el Corpus, que durant anys ha estat considerada la festa de les festes.

u

El segon àmbit, de manera gràfica, analitza l'evolució de la processó de Corpus des del segle XIV fins a la seva quasi desaparició als anys 60 del segle XX. Modes, objectius, revolucions, prohibicions i la història mateixa de la ciutat es pot resseguir al llarg d'aquest àmbit que ens parla de la processó de Barcelona, documentada des de 1320. El tercer àmbit ens parla dels elements propis d'aquesta festivitat, que com a societat ens fan recordar que ens trobem en aquest moment concret de l'any festiu. Aquí s'hi troben elements propis de la festa de tot tipus: des de la custòdia, passant pels domassos, el llençament de serpentines, les trampes, l'ou com balla o fins i tot les menges típiques de la diada: panolis amb cireres. 

El quart àmbit ens dona la resposta al per què la festa de Corpus és tan important per la cultura popular i tradicional catalana. El Corpus, la seva manera pròpia de celebrar i la processó medieval són la llavor d'on neixen gran part de les manifestacions festives catalanes i de la imatgeria tradicional. A mode de fitxa, en aquest àmbit, podeu anar descobrint el significat original i l'actual de diferents elements festius com els gegants, la mulassa, l'àliga, el lleó, els balls parlats, els cercaviles o els carrers guarnits entre d'altres. 

r

Per tancar el recorregut, a l'exposició posem el focus a Gràcia. Fruit d'una investigació als arxius de l'Ajuntament hem pogut descobrir com es celebrava el Corpus a Gràcia quan aquesta encara era independent, com es feien les crides i fins tot quin recorregut feia la processó. També es parla de la festa de Corpus a la Gràcia assumida per Barcelona fins al declivi i desaparició als anys 60 del segle XX. El darrer àmbit de la mostra ens explica el moment actual de revifalla de la celebració de Corpus a la Vila gràcies a la recuperació de les catifes florals en el marc de les celebracions del Bicentenari de la Fetsa Major de Gràcia l'any 2017. Des de llavors, les catifes no han marxat de la Vila gràcies als Catifaires de Gràcia que també fan Ou com Balla, a la Fadrinalla de Gràcia que fa el seu ou com balla al claustre de Sant Felip Neri i a la comissió de festes del carrer Llibertat que realitza catifa floral i Ou com Balla. A partir de 2023, la Fundació Festa Major de Gràcia també s'hi suma fent un Ou com Balla al seu pati i oferint aquesta mostra per difondre el coneixement d'aquesta festa.

L'exposició serà visitable fins al 30 de juny, de manera gratuïta de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30h. Us esperem!

q