Can Musons, lloc de celebració dels 800 anys del Pessebrisme!

pessebre

Aquest any tots els que formem part de la Cultura Popular i Tradicional estem d'enhorabona, doncs és celebren 800 anys de la creació del primer pessebre per part de Sant Francesc d'Assís a la localitat de Greccio (Itàlia). L'any 1223, el sant va voler celebrar la Missa del Gall dins d'una cova, amb un bou i una mula de veritat acompanyant unes imatges de Josep i Maria i un bressol de palla on diuen que mentre deia missa, s'hi va aparéixer el Nen Jesús. Creiem o no creiem aquesta aparició miraculosa, el cert és que des de llavors fins ara no s'ha parat de muntar pessebres a l'arribar el Nadal. 800 anys després, aquest 2023 Barcelona bull d'activitat pessebrística per commemorar aquesta efemèride. 

Per això aquest any Can Musons, seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, es vesteix de festa i es converteix en lloc imprescindible de visita durant aquestes festes pels amants del pessebrisme - un art efímer i popular com ho són els guarnits de la nostra festa major. Hi podreu trobar:

1



👉 El pessebre monumental tradicional amb figures de fang i roba de més de 30cm i un espectacular muntatge.

👉El pessebre monumental de Playmobil muntat pel fester i casteller Martí Urgell. Un visió del pessebre des del segle XXI, amb revisió dels rols de gènere i inclusió de figures lgtbiq+.

8


👉Exposició de diorames tradicionals amb diferents escenes del relat de la nativitat realitzades per Josep Maria Contel. Trobareu el "cercant posada", l'anunciació als pastors, l'adoració dels Reis, la fugida d'Egipte o el taller de Natzaret.

9



👉 Exposició "PESSEBRE: vuit segles de tradició i artesania" Una mostra de producció pròpia comisariada per Joan Sánchez per difondre la història i evolució del fet pessebrista al llarg de la història, així com aprendre a reconèixer les diferents maneres de muntar el pessebre i la tipologia de figures. A més a més podreu descobrir les diferents zones de producció pessebrista del món i les seves característiques principals!

1



Veniu a visitar - nos! Can Musons està al carrer de l'Alzina, 9 i està oberta de dilluns a divendres de 16:30h a 20:30 h i els dissabtes i diumenges de 10:30 a 14:30h i de 16:30h a 20:30h fins al dia de Reis. Els dies 24 i 31 de desembre, l'equipament es tancarà a les 19h. El pessebre monumental tradicional i l'exposició es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2024 i el pessebre monumental de playmobil i els diorames, fins al 12 de gener de 2024.