La Rua omple de disbauxa i colors la Vila de Gràcia

rua

Aquest 2024, la Rua de Gràcia ha tornat a ser organitzada per la Fundació Festa Major de Gràcia i ha estat tot un èxit malgrat les amenaces de pluja. Aquest dissabte 10 de febrer, Sa Majestat la Reina Carnaval i tota la seva cort van realitzar la seva desfilada triomfal per Gràcia convidant a tothom a unir-se al seguici de comparses fins a la Plaça de la Vila, cor neuràlgic de Gràcia, des d'on la Reina va fer lectura pública del seu Ban Satíric i va dirigir la ja mítica Guerra de Confeti de Gràcia! La Cort de Sa Majestat encapçalà la Rua i no hi va faltar cap membre de la seva confiança: bufons, arlequins, nobles de postí, la Sra. Capital, el “Jefe Mayor de los Ejércitos” i fins i tot el Sr. Bisbe i Confessor de la Reina!

8

La Rua de Dissabte de Carnaval a Gràcia és una explosió d’alegria i color! Les comparses formades per associacions de veïnat, escoles, entitats i grups de famílies i amistats van prendre el carrer desfilant darrere de la Reina Carnaval omplint de festa el recorregut. El d'enguany va ser: Jardinets-Gran de Gràcia-Travessera de Gràcia-Milà i Fontanals-Puigmartí-Torrent de l'Olla-Diluvi i  Plaça de la Vila. En l’edició de 2024, dins de la Rua hi havia més de 850 persones en 17 comparses, 2 comparses de la organització que no van participar del concurs i 7 grups individuals! Moltes gràcies a tothom per participar i fer d'aquesta Rua un escenari de la vitalitat associativa gracienca! Les comparses d'enguany van participar en el següent ordre:

1

El 4 elements de la natura- Samba Ketubara

LA CORT DE LA REINA CARNESTOLTES

I-1  Bollywood

I-2 Nostalgia Milenial

I-3 La volta a Gràcia en 81 minuts

I-4 LegoWars

I-5 Yo Creativo

I-6 Paons Reials

MARDI GRAS DE GRÀCIA – Comparsa de Festeres i Festers

C2 – Vikingos

C3 – Desitjos d’aigua

C4 – Els climàtics del Nou Patufet – Nou Patufet

patu

C5 – Les Boges dels gats – Vedruna de Gràcia

C6 – A Santa Compaña

C7- Glup Glup – Bajo el Mar

C8 – El Cercle Animat

C9 – l’Univers en forma! – Escola Univers

C10- Rocky Horror Picture Show

C11 – La Pluja – Escola Patronat Doménech

C12- Villan@as

C13 - En Wally s’ha perdut...al carnaval de Río (batukada Sambatú)

samba

C14-  Els Drakiris – Escola Baldiri Reixac

C15- La nostra Barcelona Mola – Escola Pia Balmes

C16- Unidos de Montjuica

C17- La Morenada de Lobos Barcelona

7

Seguint la temàtica del guarnit de Travessia de Sant Antoni de la Festa Major de Gràcia la comparsa de la Fundació (comparsa de la organització que encpçala el bloc de comparses i que no competeix amb la resta) es va convertir en la celebració del Carnaval de Nova Orleans! No hi van faltar les màscares, els collarets, les plomes, el tul i la omnipresència dels colors del Mardi Gras: groc, verd i morat!

2



Els festers i festeres decoraren la carrossa que obria el bloc de les comparses i van ballar a ritme de jazz, com no podia ser d’un altra manera a Nova Orleans, la capital del gènere! Per aconseguir-ho vam comptar amb la col.laboració de la Maniacs Band i els i les ballarines de l'escola de ball Swing Maniacs que no van parar de ballar i tocar en tot el recorregut! Moltes gràcies per sumar-vos al projecte! En arribar a la plaça de la Vila, la BrassBand i les parelles de ball van fer una exhibició de swing i lindy per contagiar l’esperit i el so del Mardi Gras a totes i tots els assistents!

43

El jurat de les comparses, format per Isabel Ribas, vicepresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia; Àlex Monllaó, conseller de cultura del Districte de Gràcia; Esteve León, vicepresident del Centre Artesà Tradicionàrius; Josefina Altés, representant del Centre de Gràcia i Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir van decidir lliurar els premis a les següents disfresses i comparses. 

9


🏆Premi a la millor disfressa individual - La Volta a Gràcia en 81 minuts. Guanyà 50€ i 2 entrades per visitar la Casa Vicens-Gaudí.

96

🏆Premi a la millor disfressa de comparsa - Glup, glup…Bajo del mar! Guanyà 100€ i 15 entrades per visitar la Casa Vicens-Gaudí.

galiza



🏆Menció especial a la Sàtira - A Santa Compaña, de l'Associació Cultural Galega que s’endugué 30 entrades pel teatre de el Centre de Gràcia.

87


🏆Menció especial a la Coreografia - El Cercle Animat, que ca guanyar 15 entrades pel festival Tradicionàrius.

82



🏆Menció especial a la millor comparsa d’AFA, escola o Esplai - Els Drakiris, 20 entrades per al Jove Teatre Regina.

bo



El jurat també va voler atorgar una menció a “La Morenada de Lobos”, un ball tradicional del Carnaval de Bolívia, declarat Patrimoni de la Humanitar per la UNESCO i que representa el mestissatge de l’època colonial amb un ball protagonitzat pel Rey Moreno i la Chola Paseña.

conf

En arribar totes les comparses a la Plaça de la Vila, la Reina va llegir el seu Ban Satíric i en abaixar la bandera vermella, tota la plaça embogí amb la ja tradicional Guerra de Confeti que omplí la plaça de somriures i color. Abans de la guerra, el Carnaval no era només posar-se una disfressa i fer la rua. Abans, sobretot, era una festa transgressora on riure’s de tot i tothom, però especialment DEL PODER! La Reina i el Rei Carnestoltes, no són més que una mofa dels poderosos i les guerres de caramels, flors, tomàquets, taronges o fins i tot serpentines que hi ha en diverses poblacions de Catalunya no és més que una burla de l’estament militar que el poble feia per Carnaval, aquest poble que sempre ha passat de guerres i simplement volia i vol viure en pau! Per això ha estat una festa tant prohibida al llarg del temps. Amb aquesta guerra de confeti, des de la Fundació Festa Major de Gràcia volem recuperar aquest esperit burleta i transgressor al Carnaval de Gràcia, creant un espai de trobada i disbauxa entre el veïnat retornant a l'origen del significat d'aquesta festa.